Irán nebude čakať so založenými rukami

"Irán sa pokúša oslabiť arabský svet s tým, aby bol náchylný ku konfliktom a zároveň si upevnil vlastné postavenie hegemóna na Blízkom východe," cituje vyjadrenie Herberta McMastera, poradcu prezidenta Donalda Trumpa pre otázky národnej bezpečnosti, americká káblová televízia MSNBC. A to krátko po tom, čo iránsky prezident Hasan Rúhání, ktorého na čelo krajiny opätovne zvolili v máji, zložil prísahu v parlamente.

07.08.2017 09:00
debata (10)

Čosi iné si však pravdepodobne myslí 130 vysokopos­tavených zástupcov z rôznych krajín. Medzi nimi napríklad osem hláv štátov a 18 premiérov ako zástupcovia medzinárodných organizácií, ktorí sa zúčastnili na slávnostnom akte inaugurácie. Vrátane predstaviteľov Ruska, Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka. Medzinárodná účasť na inaugurácii bola prvou v doterajšej novodobej histórii krajiny. Medzi hosťami bola aj šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová. Ako vidno zo snímok zahraničných agentúr, Slovenskú republiku zastupovali minister financií Peter Kažimír a osobitný vyslanec OSN pre Irak Ján Kubiš.

V rámci inaugurácie staronového prezidenta... Foto: Reuters, HANDOUT
iránsky prezident Hassan Rouhani, Federica Mogherini, Teherán V rámci inaugurácie staronového prezidenta Hasana Rúháního sa s iránskym lídrom stretla aj Federica Mogheriniová, šéfka diplomacie Európskej únie.

Práve prítomnosť Mogheriniovej bola pre Teherán príležitosťou na výzvu, aby zaujala nekompromisný postoj k správaniu prezidenta Trumpa, ktorý nielen podľa Iránu sabotuje jadrovú dohodu z roku 2015. Dokument, pod ktorým sú podpisy predstaviteľov Iránu, USA, Veľkej Británie, Francúzska, Ruska, Číny a Nemecka.

„Nedáme sa vyprovokovať a budeme dodržiavať literu dokumentu,“ vyhlásil vo svojom slávnostnom príhovore aj staronový iránsky líder prezident Hasan Rúhání citovaný agentúrou IRNA. Zároveň potvrdil, že ak Washington bude pokračovať vo svojom úsilí, tak ani „Iránci nebudú sedieť so založenými rukami“. V tejto súvislosti ubezpečil, že Teherán aj naďalej bude odmietať pokusy „prehodnotiť“ dohodu z júla 2015, podľa ktorej dovtedy kontroverzný iránsky jadrový program môže Teherán využívať iba na mierové účely, čo Irán aj tak vždy tvrdil. Napriek tomu Trump vraj pokračuje v torpédovaní záväzkov a konečný prípadný neúspech chce zvaliť na Irán.

Irán sa pokúša oslabiť svet s tým, aby bol náchylný ku konfliktom a zároveň si upevnil vlastné postavenie hegemóna na Blízkom východe.
Herbert McMaster, poradca prezidenta USA

Ako pripomína portál Tasnim News, ešte 1. augusta požiadal Irán Bezpečnostnú radu OSN, aby sa zaoberala protiiránskymi sankciami Washingtonu, ako aj porušovaním USA už spomínanej jadrovej dohody známej aj ako 1+6. Podľa šéfa iránskeho parlamentu Alího Larídžáního stalo sa tak po tom, čo vedenie štátu preštudovalo obsah nového balíka sankcií (uvalené aj na Rusko a KĽDR) a zistili, že sú v rozpore s dohodou o iránskom jadrovom programe a jeho mierovom využití.

„Únia by mala byť preto opatrná,“ cituje agentúra DPA slová Mohammada Džaváda Zarífa, iránskeho šéfa diplomacie, adresované Mogheriniovej. Šéfka diplomacie Európskej únie reagovala ubezpečením, že Brusel bude „dôsledne dodržiavať jadrovú dohodu a bude sa usilovať presvedčiť Spojené štáty o jej výhodách“. Otázkou je, nakoľko sa jej to podarí. Zatiaľ však vyzvala zainteresované strany, aby „dovtedy nepodnikali neuvážené kroky“.

Ako pripomínajú agentúry, na rozdiel od USA, ktorých hlavným terajším cieľom v oblasti je izolácia Teheránu kvôli „raketovému programu“, situácii v dodržiavaní ľudských práv a kvôli „podpore radikálnych skupín“, sa hlavne Európa usiluje o opak. Teda o rozvoj vzťahov s Iránom v čo najširšom rozsahu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Donald Trump #prezident Hasan Rúhání