Taliansko vyšetruje 15 aktivistov pre napomáhanie ilegálnej migrácii

Talianska prokuratúra začala vyšetrovanie 15 aktivistov nemeckej mimovládnej organizácie Jugend Rettet pre podozrenie z napomáhania ilegálnej migrácii. Aktivisti, medzi ktorými sú ľudia z Nemecka, Španielska či Portugalska, sú podozriví, že v Stredozemnom mori spolupracovali s pašerákmi migrantov z Afriky.

07.08.2017 09:50
EÚ, Lýbia, migranti, more Foto: ,
Aktivisti sú podozriví, že nadviazali kontakt s pašerákmi v Stredomorí a prevzali od nich na svoju loď migrantov, ktorých potom ako "zachránených" doviezli do Talianska.
debata (10)

Vyšetrovanie, ktoré začalo štátne zastupiteľstvo sicílskeho mesta Trapani, sa týka dvoch prípadov zo septembra 2016 a tohtoročného júna. Aktivisti sú podozriví, že ako posádka lode Iuventa nadviazali kontakt s pašerákmi v Stredomorí a prevzali od nich na svoju loď migrantov, ktorých potom ako „zachránených“ doviezli do Talianska. Prokuratúra už skôr uviedla, že aktivistov nemotivoval zisk, ale záchrana životov.

Prokuratúra v Trapani sa prípadom lode Iuventa zaoberá už dlhšie, teraz ale začala vyšetrovanie konkrétnych osôb. Na príkaz prokuratúry bola tento týždeň talianskou políciou zadržaná na ostrove Lampedusa loď Iuventa, ktorá je teraz už v prístave Trapani pre potreby vyšetrovania.

Organizácia Jugend Rettet (Mládež zachraňuje) patrí k niekoľkým mimovládnym organizáciám, ktoré tento týždeň nepodpísali kódex talianskeho ministerstva vnútra regulujúci činnosť humanitárnych organizácií pri zachraňovaní migrantov v Stredozemnom mori. Nepodpísali ho napríklad ani Lekári bez hraníc.

Medzi opatrenia v kódexe patrí zákaz vstupu záchranárskych lodí do líbyjských vôd či povinnosť posádok týchto lodí umožniť vstup na palubu členom špeciálnych bezpečnostných zložiek, ktoré bojujú proti obchodovaniu s ľuďmi. Práve kvôli poslednému menovanému opatreniu odmietla kódex podpísať organizácia JR.

Taliansko sa stalo tento rok hlavnou vstupnou bránou migrantov z Afriky do Európy. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) prijalo od začiatku roka už viac ako 93500 utečencov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migrácia #pašovanie utečencov #Jugend Rettet