Šéfka kórejskej diplomacie vyzvala KĽDR na rokovania, ale márne

Šéfovia diplomacie Južnej a Severnej Kórey sa krátko stretli v nedeľu v Manile. Juhokórejská ministerka zahraničia Kang Kjong-wha vyzvala Pchjongjang, aby prijal ponuku na rozhovory. Ale jej severokórejský náprotivok Ri Jong-hoa podľa Yonhap odvetil, že návrh "nie je úprimný".

07.08.2017 09:47
Kim Ir–sen, Kim Čong–il, prehliadka, kldr,... Foto: ,
Pchjongjang odmietol ponuku Južnej Kórey na rozhovory.
debata (1)

Schôdzka nasledovala potom, čo v sobotu Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne schválila nové, doposiaľ najtvrdšie sankcie proti Severnej Kórei ako odpoveď na nedávne raketové testy KĽDR. Na ich základe môže krajina prísť o zhruba tretinu ročných príjmov z vývozu.

Odhlasovanie sankcií ocenil aj americký prezident Donald Trump a jeho juhokórejský náprotivok Mun Če-in, ktorí sa v telefonickom rozhovore dohodli na spolupráci pri uplatňovaní maximálneho tlaku na Severnú Kóreu. Obaja prezidenti označili KĽDR podľa Bieleho domu za „vážnu a rastúcu priamu hrozbu“ Spojeným štátom, Južnej Kórei, Japonsku a väčšine krajín sveta.

Prezidenti sa podľa kancelárie juhokórejskej hlavy štátu dohodli, že budú pokračovať v spolupráci, pomáhajúc čeliť severokórejskej hrozbe, najmä pred pravidelným spoločným vojenským cvičením na konci augusta. Prezident Mun tiež upozornil, že je potrebné ukázať Pchjongjangu, že dvere k rokovania sú stále otvorené, pokiaľ sa KĽDR vzdá svojho jadrového programu.

Rezolúcie o sankciách podľa šéfa americkej diplomacie Rexa Tillersona predstavujú silné posolstvo, že Severná Kórea musí porozumieť očakávaniam medzinárodného spoločenstva, ktoré sa v tejto veci zjednotilo. Pchjongjang musí zastaviť raketové skúšky, ak si želá konať.

Podľa Severnej Kórey posledné sankcie BR OSN narušujú suverenitu krajiny a Pchjongjang podnikne „oprávnenú protiakciu“, napísala severokórejská tlačová agentúra KCNA. O akú protiakciu sa bude jednať, agentúra nespresnila. Pchjongjang zopakoval svoje stanovisko, že kým budú Spojené štáty zastávať voči Severnej Kórei nepriateľskú politiku, o svojom nukleárnom programe rokovať nebude. „Spojené štáty robia obrovskú chybu, ak sa domnievajú, že za oceánom sú v bezpečí,“ uviedla KCNA.

Čínske ministerstvo zahraničia vyzvalo všetky zainteresované strany k zdržanlivosti a opätovne vyzvalo k riešeniu sporu diplomatickou cestou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea #Južná Kórea #Donald Trump #Mun Če-in