Hovorca Mayovej poprel, že Británia chce zaplatiť EÚ 40 miliárd eur

Hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej poprel mediálne špekulácie, že Británia je pripravená zaplatiť 40 miliárd eur výmenou za hladký odchod z Európskej únie.

07.08.2017 14:32
Belgium EU Brexit Foto: ,
Vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier (vpravo) a jeho britský partner David Davis.
debata

„Pokiaľ ide o toto číslo, nespoznávam ho,“ citovala hovorcu agentúra Reuters.

Podľa neho Mayová jasne uviedla v liste spúšťajúcom článok 50 (proces odchodu z EÚ), že Británia a EÚ musia dosiahnuť spravodlivé vyrovnanie. Reuters pripomenul, že Brusel už skôr naznačil, že brexit bude Londýn stáť okolo 60 miliárd eur.

O čiastke referoval nedeľník The Sunday Telegraph, ktorý sa odvolal na troch nemenovaných vládnych činiteľov. Peniaze majú údajne urýchliť vyjednávanie o obchodnej dohode s Európskou úniou, ktorá má platiť po odchode Británie z EÚ. Brusel ale chce napred vyjednať podmienky odchodu, než začne riešiť budúce vzťahy s Londýnom.

Britskí ministri sa nezhodli na podobe dohody

Najtvrdší zástancovia brexitu v administratíve Mayovej ale podľa agentúry Bloomberg odmietajú, že by Londýn Bruselu čokoľvek dlžil. Čiastku ako úplne nelogickú označil konzervatívny poslanec Jacob Rees-Mogg. „Legálne nedĺžime nič,“ upozornil tiež jeho kolega John Redwood.

Podľa prieskumu verejnej mienky zo začiatku augusta, ktorý uskutočnila agentúra ORB International 61 percent voličov teraz negatívne hodnotí prístup britskej vlády k rozhovorom o brexite. Prepad dôvery verejnosti sa prehlbuje od júnových predčasných parlamentných volieb, v ktorých vládni konzervatívci prišli o väčšinu v Dolnej snemovni. Vláda mala do volieb väčšinovú podporu verejnosti. Teraz je len 35 percent opýtaných presvedčených o tom, že sa Mayovej podarí dosiahnuť „dobrú“ dohodu o brexitu.

Reuters dnes uviedol s odvolaním sa na bývalého vysoko postaveného britského diplomata Simona Frasera, že vyjednávanie o brexite nezačalo dobre pre spory medzi britskými ministrami o to, o akú dohodu o brexite vlastne usilovať. Strety vo vláde sa vyostrili po voľbách. Prvé kolá vyjednávania v júli ukázali, že vyjednávači oboch strán nedospeli ku kompromisným postojom v kľúčových sporných bodoch. Rôzne pohľady majú tímy EÚ a Londýna hlavne na rolu Súdneho dvora EÚ pri zabezpečovaní práv občanov únie v Británii a na podobu finančného vyrovnania.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Theresa Mayová