Austrálčan skončil v nemocnici po záhadnom útoku morských živočíchov

Zvláštne poranenia nôh, ktoré utrpel austrálsky tínedžer vo vode na pláži Brighton v Melbourne, prekvapili morských biológov. Sama Kanizaya po futbale boleli nohy, tak sa ich rozhodol namočiť v oceáne. V studenej, tmavej vode stál asi 30 minút a necítil žiadnu bolesť. Keď však 16-ročný mladík vyšiel z vody, chodidlá a členky mal pokryté stovkami drobných dierok, ktoré silno krvácali.

07.08.2017 18:30
debata (1)
Výkonný riaditeľ inštitútu skúmajúceho delfíny... Foto: SITA
austrálčan, morský útok, Výkonný riaditeľ inštitútu skúmajúceho delfíny Jeff Weir sa domnieva, že mladíka napadli kôrovce.

Podľa jeho otca Jarroda vo dvoch miestnych nemocniciach nemali ani tušenie, aké zviera mohlo poranenia spôsobiť. Rozhodol sa to teda preskúmať sám a ďalšiu noc sa vybral na pláž s bazénovou sieťkou plnou mäsa.

Pomocou nej sa mu podarilo uloviť malé živočíchy, o ktorých sa domnieva, že sú zodpovedné za synove zranenia. Drobné tvory, ktoré sa hostia na kuse mäsa, zachytil aj na video. Tisícky maličkých živočíchov pieskovej farby zaslal na expertízu.

Výkonný riaditeľ inštitútu skúmajúceho delfíny Jeff Weir sa domnieva, že mladíka napadli kôrovce z radu Amphipoda, ktoré sa zvyčajne živia rozkladajúcimi sa rastlinnými a živočíšnymi zvyškami.

Rovnako aj morská biologička Genefor Walker-Smith, ktorá vzorky videla, tvrdí, že sú to pravdepodobne kôrovce, známe aj ako morské blchy. Mladík podľa nej zrejme vyrušil kŕmiacu sa skupinu, pričom tieto tvory bežne nie sú útočné ako pirane.

Naopak, morský expert Michael Brown predpokladá, že tvory zachytené na videu by mohli byť larvy medúz. Odborníci sa zhodujú, že takýto prípad je veľmi ojedinelý a nie je dôvod na paniku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália