USA obvinili bossa kartelu Sinaloa a bývalého Guzmánovho pobočníka

Americké úrady obvinili z pašovania drog do Spojených štátov bossa mocného mexického kartelu Sinaloa, ktorý bol pobočníkom jedného z najznámejších latinskoamerických gangstrov Joaquína Guzmána. V rovnaký deň ako Damas López Núňez bol v rámci veľkého amerického ťaženia proti mexickým narkobaronom obvinený aj jeho syn.

08.08.2017 07:42
Joaquín Guzmán Foto:
Známeho mexického narkobaróna Joaquína Guzmána minulý rok vydali do USA.
debata (1)

López býval pravou rukou „Drobca“ Guzmána, svojho času najhľadanejšieho zločinca amerického kontinentu. Po jeho minuloročnom zadržaní a vydaní do USA sa však v karteli Sinaloa strhol boj o moc medzi Guzmánovým synov a Lópezom, ktorý ukončilo jeho májové dolapeniu. Americké úrady požiadali o jeho vydanie a teraz bol súdom vo Virgínii obvinený pre pašovanie kokaínu do USA.

Lopézov syn Damas López Serano si obdobná obvinenia osobne vypočul na súde v kalifornskom San Diegu.

„Aj naďalej pôjdeme po týchto vodcoch kartelov, aby sme rozložili ich organizácie zhora nadol a toto oznámenie by im malo vyslať jasný signál: buď sa vzdáte sami a pôjde tou ľahšou cestou, alebo vás nájdeme a postavíme pred spravodlivosť drsnejším spôsobom,“ odkázal mexickým drogovým bossom americký minister spravodlivosti Jeff Sessions.

Spojené štáty sa pokúšajú rozhodnejším postupom voči hlavám organizovaného zločinu eliminovať pašovanie drog do USA, ktoré v posledných rokoch nepoľavuje.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #obvinenie #Joaquín Guzmán #drogové kartely #narkobaróni #Damas López Núňez