Identifikovali muža, ktorý zahynul pri útoku na Svetové obchodné centrum

Po takmer 16 rokoch identifikovali pozostatky muža, ktorý zahynul pri teroristickom útoku na Svetové obchodné centrum z 11. septembra 2001.

08.08.2017 09:05
WTC, dvojičky, pamätník Foto: ,
Na miestach, kde stáli budovy dvojičiek, sa nachádzajú dve veľké vodné nádrže, do ktorých stekajú po obvode umelé vodopády.
debata (3)

Meno muža na žiadosť rodiny nezverejnili.

Identifikácia je prvou od marca 2015. V snahe priradiť úlomky kostí k 2 753 obetiam teroristického útoku využívajú vedci DNA testy a ďalšie metódy, pričom sa im zatiaľ podarilo identifikovať pozostatky 1 641 ľudí. K najnovšiemu nálezu prispela nová DNA technológia, ktorú začali používať tento rok po tom, ako predchádzajúce testy nepriniesli výsledky.

S pokrokom DNA testovania pokračuje aj snaha priradiť viac ako 21 900 úlomkov k jednotlivým obetiam. Po tom, ako sa budovy zrútili a zhoreli, našlo sa len zopár tiel a vplyv vysokých teplôt pri horení, baktérií a chemikálií, ako napríklad leteckého paliva, analýzu vzoriek komplikuje. K niektorým fragmentom sa pritom vedci vrátili aj viac ako 10 ráz v nádeji, že výsledky prinesie novšia technológia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #obete #identifikácia #útok na Svetové obchodné centrum