Včera Dávidova hviezda, dnes Erdoganova kombinéza

Novodobý turecký sultán - prezident Recep Erdogan chce podozrivých z pokusu o prevrat obliecť do rovnakých kombinéz.

08.08.2017 09:30
Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce podozrivých z prevratu jasne odlíšiť.
debata (12)

V nacistickom Nemecku a na ním okupovaných územiach slúžila Dávidova hviezda ako tzv. židovské znamenie a od 6. septembra 1941 museli byť všetci Židia starší ako šesť rokov povinne označení žltou hviezdou so slovom Jude (nem. Žid) uprostred. Čosi podobné chce realizovať aj novodobý turecký sultán – prezident Recep Erdogan. Po tom, čo ešte v júli jeden z bývalých príslušníkov armády podozrivý z účasti na neúspešnom prevrate prišiel do súdnej siene v tričku s nápisom „Hrdina“.

„Nebudú viac chodiť na pojednávanie oblečení, ako sa im zachce,“ cituje Reuters z Erdoganovho sobotňajšieho prejavu počas otvorenia nového štadióna vo východotureckej Malatyi. Najviac ho vraj rozčúlilo, že spomínaného nositeľa trička vzápätí napodobnili stovky jeho stúpencov. Výsledok? Polícia ich všetkých zatkla pre podozrenie z propagovania terorizmu.

Dávnejší Erdoganov plán sa tak stane skutočnosťou. Väznení podozriví z účasti na zbabranom pokuse o prevrat z júla minulého roku budú povinne nosiť bundy a kombinézy mandľovej farby. Teda dohneda. Čosi podobné, ako pripomína aj BBC, poznáme z americkej vojenskej základne Guantánamo na Kube, kde väznení podozriví z účasti na terorizme a doteraz bez súdu nosia povinne oranžové kombinézy. Konkrétne „neposlušní“ väzni. „Poslušní“ nosia biele kombinézy. Dodnes sa v kontroverznom zariadení nachádza 41 podozrivých z terorizmu.

Ak vás zatkli, von sa už nedostanete

Minulý rok, v noci na 16. júla, sa časť tureckej armády pokúsila o vojenský puč. Erdogan sa však niekoľko hodín predtým od doteraz neučeného zdroja (v hre je vraj aj Rusko) dozvedel o chystanom pláne, a tak polícia a časť armády o dve hodiny predbehli vzbúrenú generalitu. Podľa dostupných informácií výsledkom bolo 249 obetí a 2 185 ľudí utrpelo zranenie. Nasledovalo zatýkanie účastníkov pokusu o zmenu režimu, ako aj podozrivých. Približne 50-tisíc osôb skončilo za mrežami a ďalších 150-tisíc stratilo zamestnanie. Tvrdý postup Ankary kritizovali viacerí spojenci Turecka v rámci NATO. Vrátane podmienok vo väzniciach. Emin Čolašan z tureckých novín Sözcü najnovšie priniesol o tom otrasné svedectvo.

„Ak nemáte niekoho na najvyšších miestach, tak sa tak skoro z cely nedostanete,“ konštatuje autor s tým, že v cele sa namiesto určených osem väzňov tlačí v neznesiteľnej horúčave až 25. Sú medzi nimi napríklad aj jedenásti vedúci pracovníci novín Cumhuriyet. Spolu s redaktormi, karikaturistami a advokátmi média sú za mrežami už viac ako deväť mesiacov.

„Ak vás raz zatkli, tak von sa už nedostanete. Aj keď ste nevinný, tak musíte trčať mesiace za mrežami. Obhajcovia ani obvinení nemajú možnosť nahliadnuť do súdnych spisov pod zámienkou, že ide o vraj o tajné dokumenty. Všetky odvolania súd automaticky zamieta,“ opisuje situáciu turecký novinár. A tak jedinou zmenou, ktorú Erdogan povolí, je ním „naordinovaný“ povinný dress-code.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #rovnošaty #odporcovia