Venezuelský súd poslal do väzenia ďalšieho starostu za demonštrácie

Venezuelský najvyšší súd poslal do väzenia ďalšieho starostu kvôli protivládnymi protestom, ktoré od apríla zmietajú krajinou. Starosta mesta Chacao Ramón Muchacho dostal v pondelok trest 15 mesiacov väzenia za to, že nezabránil barikádam na uliciach pri demonštráciách.

08.08.2017 09:33 , aktualizované: 10:13
VENEZUELA, PROTEST Foto: ,
Protivládny protest vo venezuelskom meste San Cristobal.
debata (3)

Kvôli tohtoročnom protivládnymi protestom už bolo vo Venezuele postavených pred súd niekoľko starostov, niektorí z nich utiekli z krajiny alebo sa skrývajú vo svojej vlasti. V posledných týždňoch boli súdení starosta mesta Iribarren Alfredo Ramos, starosta Méridy Carlos García, starosta mesta Cabudare José Barreras či starosta mesta Lecheria Gustavo Marcano.

Na stredu je plánovaný súd s ďalším opozičným starostom Davidom Smolanským z mesta El Hatillo, ktoré je súčasťou metropolitnej oblasti Caracase.

Opozícia dostala stopku vo voľbách

Koalícia venezuelských opozičných strán Stôl demokratickej jednoty (MUD), ktorá má teraz väčšinu v parlamente, sa zároveň nesmie zúčastniť decembrových regionálnych volieb v siedmich z 23 štátov krajiny.

Niektoré opozičné strany sa samostatne volieb vo všetkých štátoch zúčastniť môžu. Informoval o tom denník El Nacional s odvolaním na národnej volebnej komisii. Zápisy kandidátov do volieb sa majú konať v utorok a v stredu.

Venezuelská volebná komisia zverejnila v pondelok zoznam 22 politických strán, ktoré splnili podmienky pre decembrové voľby. Je medzi nimi aj hlavná opozičná koalícia MUD. Komisia ale zároveň oznámila, že MUD nesmie postaviť svojich kandidátov v siedmich štátoch.

„MUD sa musí zdržať zápisu kandidátov v štátoch Zulia, Apure, Monagas, Bolívar, Trujillo, Aragua a Carabobo, čo je v súlade s rozhodnutím súdov týchto štátov z predchádzajúceho roka,“ uviedla bez ďalších podrobností národnej komisie.

Voľby do regionálnych parlamentov a voľby guvernérov na obdobie 2017–2021 sa mali konať už vlani v decembri. V októbri ale národná volebná komisia oznámila, že sa voľby uskutočnia až koncom prvej tretiny tohto roka. Ako dôvod predsedníčka komisie uviedla nízke ceny ropy a „ekonomickú vojnu“ (tú podľa vlády vedú proti ekonomike kapitalisti, ktorí podľa vlády spôsobili súčasnú ekonomickú krízu). Opozícia tvrdí, že vládni socialisti sa obávali masovej prehry vo voľbách. Tento rok v máji komisia oznámila ako dátum volieb 10. december.

Kto spôsobil hlad Venezuelčanov?

Venezuela, ktorá má najväčšie preukázané zásoby ropy na svete, už niekoľko rokov zápasí s hlbokou ekonomickou krízou, v ktorej sa ľuďom nedostáva základných potravín ani liekov. Veľká časť obyvateľov aj mnohí ekonómovia vinia z krízy socialistickú politiku súčasnej vlády. To je jeden z dôvodov, prečo ľudia od apríla takmer každodenne protestujú v uliciach.

Hlavnou príčinou protestov, ktoré majú už vyše 120 obetí, je autoritársky spôsob vlády. Tá prostredníctvom najvyššieho súdu blokuje prácu parlamentu, ktorého legitimitu neuznáva. Pred niekoľkými dňami preto zriadili vládni socialisti vlastný parlament – Ústavodarné zhromaždenie, ktoré vzišlo z kontroverzných volieb, bojkotovaných opozíciou.

V decembrových regionálnych voľbách nesmie kandidovať aj niekoľko popredných lídrov opozície. Krátko po vypuknutí protestov tento rok v apríli úrady zakázali na 15 rokov uchádzať sa o verejné funkcie guvernérovi štátu Miranda Henriquemu Caprilesovi. Zdôvodnili to „právnymi nezrovnalosťami“ pri výkone funkcie guvernéra. Z rovnakého dôvodu sa 15 rokov nesmie uchádzať o verejné funkcie guvernér štátu Amazonas Liborio Guarulla.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #nepokoje #Venezuela #opozícia #Stôl demokratickej jednoty (MUD)