OSN: Venezuelské bezpečnostné zložky porušujú ľudské práva

Venezuelská vláda nesie zodpovednosť za porušovanie ľudských práv, ktorého sa dopúšťajú bezpečnostné zložky pri potláčaní demonštrácií, uviedla hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

08.08.2017 13:11
Nicolas Maduro, Venezuela Foto:
Venezuelský prezident Nicolás Maduro a jeho režim podľa OSN porušujú ľudské práva.
debata (41)

Podľa vyšetrovacej správy úradu nesú bezpečnostné zložky vinu za najmenej 46 zo 124 úmrtí pri protivládnych protestoch, ktoré vo Venezuele trvajú od apríla.

„Obávame sa eskalácie situácie vo Venezuele. Ľudské práva sa tam stále porušujú a máme obavy o smer, akým sa ďalší vývoj bude uberať,“ povedala novinárom v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Ravina Shamdasaniová. Uviedla tiež, že venezuelské bezpečnostné zložky systematicky a neustále používajú neprimeranú silu voči demonštrantom a zadržaným, v niektorých prípadoch možno ich správanie označiť ako mučenie.

Úrad OSN vyšetruje 124 úmrtí pri demonštráciách vo Venezuele, z ktorých 46 majú zrejme na svedomí bezpečnostné zložky a 27 ozbrojené bandy civilistov, ktoré, ako tvrdia, „bránia socialistickú revolúciu“. Úrad tiež uviedol, že od apríla bolo vo Venezuele zatknutých vyše päť tisíc ľudí, z toho tisíc ich je stále vo väzbe.

Údaje komisára OSN vychádzajú z viac ako 130 rozhovorov s ľuďmi z Venezuely, ktoré sa uskutočnili cez internet či s utečencami v Paname. Ešte tento mesiac by mala byť v Ženeve zverejnená širšia správa o vyšetrovaní.

Komisár OSN sa tiež opäť zastal prokurátorky Luisy Ortegovej, ktorú režim cez víkend odvolal z funkcie. Ortegová, ktorá bola predtým zástankyňou socialistickej vlády, už niekoľko mesiacov kritizuje vládu a najvyšší súd za protiústavné a nedemokratické kro­ky.

Nejde o prvú kritiku úradu OSN na adresu venezuelskej vlády v tomto roku. Už koncom júna tento úrad vyzval vládu prezidenta Nicolása Madura, aby dodržiavala ústavu a právo na slobodu slova. Hovorca komisára kritizoval tiež razie armády a polície do rezidenčných štvrtí, ktorými sa vláda snaží ľuďom zabrániť v účasti na protivládnych protestoch.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #demonštrácie #OSN #Venezuela #Nicolas Maduro #porušovanie ľudských práv