Prístup k migračnej kríze v Stredomorí rozdeľuje Taliansko

Prístup k migračnej kríze v Stredomorí, najmä poňatie kódexu, ktorý reguluje činnosť mimovládnych organizácií, v Taliansku takmer spôsobil vládnu krízu.

08.08.2017 14:45
utečenci, lampedusa Foto:
Taliansko rozdelila otázka, či možno pri pomoci migrantom na mori uplatňovať nový kódex, alebo problematika spadá výlučne pod medzinárodné právo.
debata (12)

Ministerstvo vnútra zastáva názor, že tie organizácie, ktoré kódex nepodpísali, sú z oficiálnych záchranných operácií vylúčené a do talianskych prístavov nesmú. Ministerstvo dopravy, pod ktoré spadá pobrežná stráž, nadraďuje nad kódex medzinárodné právo, ktoré ukladá záchranu ľudských životov na mori.

Ak migranti v Stredozemnom mori potrebujú pomoc, mala by zasiahnuť najbližšia loď, myslí si taliansky minister dopravy Graziano Delrio. Mimovládne organizácie nesmú byť vylúčené z pátracích a záchranných prác len preto, že nepodpísali kódex pretlačený ministerstvom vnútra. Delrio proti kódexu nie je, ale prednosť má podľa neho medzinárodné právo, ktoré ukladá záchranu ľudských životov na mori, napísal denník La Repubblica.

„Pravica zo mňa v minulých dňoch urobila katolíka, ktorý sa zastáva tretieho sveta a odmieta ‚právo a zákon‘,“ povedal Delrio v rozhovore s listom La Repubblica. „Kódex je iniciatívou ministerstva dopravy a vznikol na popud neziskových organizácií. Ministerstvo vnútra do neho potom zapracovalo ďalšie body, ktoré súvisia s bezpečnosťou,“ vysvetlil.

Migrácia spôsobuje vážne nezhody v talianskej vláde

„Hovoríme o záchranných operáciách na mori – ktoré reguluje medzinárodné právo – a nie o kontrolovaní toku migrácie, alebo integračnej politike. Od záchrany na mori nemožno ustúpiť, v tejto záležitosti nemožno postupovať podľa vlastnej ľubovôle,“ zdôraznil Delrio. Dodal, že s ministrom vnútra Markom Minnitim nie je v spore.

Minniti sa nezúčastnil schôdze vlády, čo vyvolalo špekulácie, že pre nezhody v poňatí kódexu zvažuje rezignáciu. Za Minnitiho sa postavil prezident Sergio Matarella aj premiér Paolo Gentiloni.

Napätie na talianskej politickej scéne eskalovalo potom, čo loď Vos Prudence organizácie Lekári bez hraníc, ktorá kódex odmietla podpísať, preložila v sobotu pri ostrove Lampedusa na lode pobrežnej stráže 127 migrantov.

Podľa ministerstva dopravy, pod ktoré pobrežná stráž spadá, kódex predvída aj takúto situáciu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #utečenci #Stredomorie #migrácia