Zemetrasenie v Číne zabilo 19 ľudí vrátane piatich turistov

Silné zemetrasenie na juhozápade Číny si vyžiadalo najmenej 19 mŕtvych a 247 zranených, z ktorých je 28 vo vážnom stave.

09.08.2017 08:32 , aktualizované: 11:10
debata

Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na informáciu čínskych úradov. V noci na stredu Čínu postihli ďalšie silné otrasy, pri ktorých bolo zranených 32 osôb.

Čínske úrady na základe sčítania obyvateľstva z roku 2010 odhadujú, že zemetrasenie si mohlo vyžiadať až stovku mŕtvych a tisíce zranených a poničiť 130-tisíc domov.

Podľa amerického seizmologického ústavu USGS utorkovej záchvevy o sile 6,5 stupňa postihli časť provincie S'-čchuan, obývanú predovšetkým tibetskými kočovnými pastiermi. Miestne úrady však uviedli, že v epicentre sa ocitla aj prírodná rezervácia Ťiou-čaj-kou, obľúbená turistická destinácia.

Záchvevy o sile 6,5 stupňa postihli časť... Foto: Reuters, CHINA STRINGER NETWORK
zemetrasenie, cina, cesta, prepad Záchvevy o sile 6,5 stupňa postihli časť provincie S'-čchuan, kde spôsobili mnohé materiálne škody.

Podľa agentúry Nová Čína je medzi mŕtvymi päť turistov.

Asi 31 500 turistov z miesta zemetrasenia turistickými autobusmi a súkromnými autami prepravili do bezpečia, čo spôsobilo početné zápchy. Medzi zranenými je jeden Francúz a jedna Kanaďanka, informovala agentúra Nová Čína. Miestne úrady odhadujú, že v hoteloch lemujúcich rezervácii Ťiou-čaj-kou sa v čase katastrofy nachádzalo 38-tisíc turistov.

V noci Čínu zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie, podľa USGS otrasy o sile 6,3 stupňa Richterovej stupnice postihli západnú časť krajiny neďaleko polmiliónového mesta I-ning v provincii Sin-ťiang.

Zemetrasenie bolo relatívne plytké, ohnisko bolo v hĺbke asi 26 kilometrov. Otrasy boli podľa USGS dostatočne silné, aby mohli spôsobiť vážne škody. Oblasť je ale podľa čínskych médií veľmi riedko osídlená a v okruhu piatich kilometrov od epicentra žiadni ľudia nežijú. Čínske úrady o žiadnych obetiach neinformovali.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Čína