KĽDR prepustila z humanitárnych dôvodov kanadského pastora

Severná Kórea v stredu oznámila, že z humanitárnych dôvodov prepustila na slobodu kanadského pastora, ktorému v KĽDR udelili doživotný trest väzenia.

09.08.2017 12:02 , aktualizované: 14:27
debata (1)

„Kanadský občan Rim Hyon Su bol na základe rozhodnutia najvyššieho súdu KĽDR pre zdravotné problémy z humanitárnych dôvodov prepustený 9. augusta 2017,“ napísala severokórejská agentúra KCNA.

Reverend Presbyteriánskej cirkvi v Toronte, známy tiež pod menom Hyeon Soo Lim, prišiel do Severnej Kórey v januári 2015 na humanitárnu misiu a krátko potom zmizol. V decembri toho istého roku bol odsúdený na nútené práce na doživotie za protištátnu činnosť. Podľa KĽDR sa pokúsil zvrhnúť severokórejský re­žim.

Rodina sa začala obávať o pastorov osud po smrti amerického študenta Otto Warmbiera, ktorý bol v Severnej Kórei držaný 17 mesiacov. Warmbier bol odsúdený na 15 rokov nútených prác za krádež propagačného plagátu z hotela. Režim ho v júni prepustil, domov sa ale mladík vrátil v kóme a následne zomrel.

Reverend Lim v Severnej Kórei uskutočnil stovky humanitárnych misií týkajúcich sa pomoci sirotincom či domovom s opatrovateľskou službou.

Kanada prerušila diplomatické vzťahy s Pchjongjangom v roku 2010.

Zatýkanie ako vyjednávacia taktika

Agentúra Reuters napísala, že Kanaďanovo prepustenie a vyhrotená situácia medzi USA a KĽDR spolu síce priamo nesúvisia, ale že Pchjongjang už skôr používal pri vyjednávaní s Washingtonom ako páku zadržiavanie a prepúšťanie občanov USA.

K prepusteniu Rim Hyon Su došlo deň potom, čo kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že v utorok do Severnej Kórey pricestovala o záležitosti rokovať kanadská delegácia vedená poradcom pre národnú bezpečnosť Danielom Jeanom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea #Kanada #uväznený pastor