Útokov na policajtov a vojakov vo Francúzsku pribúda

Výber útokov na vojakov a policajtov vo Francúzsku v uplynulých piatich rokoch:

09.08.2017 13:25
útok na vojakov autom, Francúzsko Foto: ,
Šesť francúzskych vojakov utrpelo zranenia, keď v parížskej štvrti Levallois-Perret v stredu nabehlo auto do hliadky zapojenej do protiteroristickej operácie.
debata (1)

11.-15. marca 2012 – Imad Ibn-Ziaten, tridsaťročný parašutista francúzskej armády, bol 11. marca zastrelený pred školou v Toulouse. O štyri dni neskôr boli zastrelení traja francúzski parašutisti v uniformách, keď stáli pred bankomatom v malom nákupnom stredisku neďaleko kasární v meste Montauban. Páchateľom útoku bol Francúz alžírskeho pôvodu Mohammed Merah, ktorý 19. marca pred židovskou školou Ozar Hatori v Toulouse zabil tri deti a dospelého. Merah sa zabil skokom z okna 22. marca po prestrelke s políciou, ktorá ho držala v obkľúčení 30 hodín.

8. januára 2015 – Na parížskom južnom predmestí Montrouge došlo k prestrelke medzi mestskou policou a mužom afrického pôvodu, radikálnym islamistom Amedym Coulibalym, ktorý tam zabil policajtku. Coulibaly, ktorý bol blýzky bratom Kouachiovým, ktorí o deň skôr vraždili v sídle satirického týždenníka Charlie Hebdo, vtrhol 9. januára do obchodu s kóšer potravinami v Porte de Vincennes na východe Paríža a postrieľal štyroch ľudí. Polícia Coulibalyho, ktorý držal rukojemníkov, neskôr zabila.

3. februára 2015 – Muž, ktorý bol identifikovaný ako Moussa Coulibaly, v juhofrancúzskom meste Nice zranil nožom troch vojakov, ktorí v rámci protiteroristických opatrení hliadkovali pred centrom miestnej židovskej obce. Páchateľ bol zatknutý.

13. júna 2016 – V obci Magnanville západne od Paríža francúzsky radikál LaRosse Abballa zabil 42-ročného policajného veliteľa Jeana-Baptistea Salvainga, keď ho v mene IS niekoľkokrát bodol nožom do brucha pred jeho domom. Potom sa útočník zabarikádoval v policajtovom dome a držal ako rukojemníkov jeho 36-ročnú partnerku Jessicu Schneiderovú a ich syna. Ženu, ktorá tiež pracovala v polícii, potom podrezal. Útočníka zabili a chlapca zachránila zásahová jednotka.

3. februára 2017 – Za pokriku Alláhu akbar (arabsky Boh je veľký) pri parížskom múzeu Louvre zaútočil muž mačetou na dvoch vojakov, ktorí na mieste hliadkovali. Jeden z členov hliadky na neho niekoľkokrát vystrelil a ťažko ho zranil. Podľa vyšetrovateľov bol útočník Abdalláh Hamam z Egypta, ktorý bol vo Francúzsku ešte len týždeň.

18. marca 2017 – Ziyed Ben Belgacem, ktorý bol v roku 2009 odsúdený za obchod s drogami, sa pokúsil na parížskom letisku Orly vziať zbraň členke vojenskej hliadky. Podľa prokurátora pritom na vojakov kričal, že prišiel „zomrieť pre Alaha“. Polícia ho zastrelila.

20. apríla 2017 – Na Champs-Élysées tri dni pred prezidentskými voľbami islamský radikál zastrelil policajta. Tridsaťsedemročný Xavier Jugelé s kolegami strážil sídlo tureckého kultúrneho strediska a v okamihu útoku sedel s ďalšími policajtmi vo vozidle. Útočníkom, ktorý ho strelil do hlavy, bol tridsaťdeväťročný Karim Cheurfi. Okrem Jugelého utrpeli pri atentáte zranenia dvaja ďalší policajti a nemecká turistka. Následne útočníka zastrelili. K činu sa prihlásil IS. Páchateľ bol predtým odsúdený na 15 rokov väzenia za predchádzajúci útok proti policajtovi.

6. júna 2017 – Polícia pri parížskej katedrále Notre-Dame postrelila muža, ktorý na jedného z hliadkujúcich strážcov zaútočil kladivom. Muž pri útoku kričal „to je za Sýriu“ a mal pri sebe aj kuchynské nože. Útočníkom bol štyridsaťročný rodák z Alžírska Farid Ikkan, ktorý bol obžalovaný z pokusu o vraždu a spolčovania sa s teroristami. Podľa prokurátora išlo o intelektuála úspešného vo svojej profesii, ktorý konal pod vplyvom propagandy IS.

19. júna 2017 – Muž, ktorý bol podľa agentúr v evidencii úradov ako islamský radikál, nabúral autom do policajnej dodávky na parížskej triede Champs-Élysées. Jeho vozidlo začalo na mieste horieť a útočník zahynul. Polícia v aute našla automatickú pušku s množstvom nábojov, rozbušku a plynovú bombu, ktorá požiar spôsobila. Útočník bol identifikovaný ako 31-ročný francúzsky občan Adam Džazíra, ktorý si zbrane zaobstaral ako športový strelec. Polícia potom zatkla jeho bývalú manželku, brata, švagrinú i otca; podľa médií Djaziriho rodina sympatizuje s hnutím salafistov, teda islamských fundamentalistov.

5. augusta 2017 – V Paríži bol zatknutý muž, ktorý pri bezpečnostných kontrolách pred Eiffelovou vežou vytiahol nôž a kričal Alláhu akbar. Vo väzbe sa priznal, že chcel spáchať atentát na jedného z vojakov a že bol v spojení s členom IS. Incident si nevyžiadal žiadnych zranených.

9. augusta 2017 – Šesť francúzskych vojakov utrpelo zranenia, keď v parížskej štvrti Levallois-Perret nabehlo auto do hliadky zapojenej do protiteroristickej operácie. Prefektúra označila čin, po ktorom sú traja vojaci vo vážnom stave, za „vopred premyslený“. Vodič z miesta činu ušiel a polícia po ňom pátra. Vyšetrovanie prevzal protiteroristický odbor parížskej prokuratúry.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky na francúzskych policajtov a vojakov #útok vo Francúzsku