Metanolová kauza: Súd uložil predajcovi štyri roky väzenia

Okresný súd v Zlíne vyniesol rozsudok nad tromi aktérmi metanolovej kauzy. Daniel Rafaj strávi vo väzení štyri roky. Ďalší obchodníci s otráveným alkoholom, Zdeněk Kopol a Petr Veselý, si vypočuli podmienečné tresty. Rozsudok nie je právoplatný. Kopol sa proti nemu odvolal na mieste, ďalší dvaja obžalovaní a prokurátor si ponechali lehotu na rozmyslenie.

09.08.2017 13:45
alkohol, vodka, nalievať, piť, opitý, pohárik,... Foto:
Ilustračná snímka.
debata (4)

Muži boli obžalovaní z ohrozovania na zdraví nevyhovujúcimi potravinami. Sedemdesiatročný Zdeněk Kopol z Vizovíc pri Zlíne podľa obžaloby prevzal na prelome augusta a septembra 2012 za účelom zisku asi 2 000 litrov zmesi metanolu a etanolu od hlavného distribútora otrávenej zmesi Jiřího Vaculu. Ďalej mal Kopol zmes odovzdať Vlastislavovi Plonkovi z Všemine pri Zlíne.

Plonka krátko po začiatku metanolovej aféry spáchal samovraždu. Kopol podiel na distribúcii látky, ktorá zabila päť desiatok ľudí, poprel. Na súde si vypočul sedemmesačný podmienečný trest s dvojročnou skúšobnou dobou. Hrozili mu až dva roky väzenia.

Myslel si, že kupoval obyčajnú slivovicu

Štyridsaťosemročný Daniel Rafaj zo Zádveřice-Rakovej pri Zlíne podľa obžaloby namiešal alkohol s otrávenou zmesou a spôsobil najmenej šiestim ľuďom ťažkú ​​ujmu na zdraví. Časť tohto alkoholu predal tridsaťosemročnému Petrovi Veselému z Uherského Brodu, ktorý ho predal ďalším ľuďom. Dvaja z nich tiež utrpeli ťažkú ​​ujmu na zdraví. Rafaj si vinu priznal a svoje konanie oľutoval. Odberateľa poškodiť nechcel. Veselý sa k činu priznal, údajne si však myslel, že kupoval slivovicu z legálnej pálenice.

Rafaja súd poslal na štyri roky do väznice s dozorom, pretože podľa súdu konal s priamym úmyslom. Veselý si vypočul podmienečný trest na 16 mesiacov so skúšobnou dobou troch rokov. Jeho konanie súd zhodnotil ako nevedomú nedbanlivosť. Rafajovi s Veselým pôvodne hrozilo až desať rokov väzenia.

Všetci traja muži pôvodne figurovali medzi 31 ľuďmi obžalovanými v hlavnej vetve metanolovej kauzy. Krajský súd ich prípady poslal na okresný súd. Miešači zmesi Rudolf Fian a Tomáš Křepela boli už skôr odsúdení na doživotie, hlavný distribútor Vacula prijal pätnásťročný trest. Za mrežami skončilo aj množstvo predajcov otráveného alkoholu.

V metanolovej kauze padli už aj dva doživotné tresty – výber z rozsudkov

  • 16. augusta 2013 – Ostravský krajský súd neprávoplatne poslal na osem rokov do väzenia Petra Hlavu a Marka Ženíška, ktorí údajne dali do obehu 80 litrov alkoholu s 50 percentami metanolu, čím podľa obžaloby zavinili smrť jedného človeka a štyrom ďalším spôsobili vážne problémy. Vrchný súd rozsudok zrušil a v decembri 2014 uložil ostravský krajský súd Ženíškovi štyri roky a Hlavovi vymeral trojročnú podmienku. Proti rozsudku sa odvolali obžalovaní aj žalobca a olomoucký vrchný súd v apríli 2015 prípad vrátil do Ostravy. V máji 2016 súd Ženíškovi vymeral päťročný trest, Hlavu senát viny zbavil. Rozsudok nad Ženíškom potvrdil vlani v októbri vrchný súd, ktorý zároveň Hlavov prípad vrátil krajskému súdu.
  • 21. februára 2014 – Súd vo Frýdku-Místku poslal na päť rokov do väzenia Stanislava Bažanowského. Podľa rozsudku namiešal z nelegálne získaného liehu rum obsahujúci smrtiace množstvo metanolu a zavinil smrť ženy z Komorní Lhotky a oslepnutie jej otca. Ďalší štyria obžalovaní mali ísť do väzenia až na tri roky. Odvolací súd na jeseň 2014 zmenil všetkým piatim odsúdeným tresty na podmienečné.
  • 21. mája 2014 – Krajský súd v Zlíne vyniesol rozsudky v takzvanej zlínskej vetve metanolovej kauzy. Miešačom kontaminovanej zmesi Tomášovi Křepelovi a Rudolfovi Fianovi uložil doživotie za všeobecné ohrozenie. Hlavný distribútor Jiří Vacula dostal 15 rokov. Vacula trest prijal, Křepelove a Fianove odvolanie vo februári 2015 Vrchný súd v Olomouci zamietol. Ďalších sedem ľudí odišlo zo súdu s nepodmienečnými trestami v dĺžke od ôsmich do 21 rokov, ktoré v januári 2015 zrušil vrchný súd. V máji 2015 zlínsky súd týmto siedmim obžalovaným tresty znížil na 5,5 roka až deväť rokov, v januári 2016 olomoucký vrchný súd tresty trom obžalovaným potvrdil, dvom mierne znížil.
  • 8. septembra 2014 – Súd v Žďári nad Sázavou poslal na tri roky a štyri mesiace do väzenia Miloša Straku kvôli predaju alkoholu, po ktorého požití zomrel človek. V októbri 2014 potvrdil verdikt Krajský súd v Brne.
  • 4. decembra 2014 – Krajský súd v Brne v odvolacom konaní potvrdil 4,5 roka väzenia pre Petra Švábenského za predaj otráveného alkoholu. Po jeho vypití zomrel v roku 2012 päťdesiat­päťročný muž. Trest platí aj pre Švábenského matku Ľudmilu, ktorá dostala podmienku za to, že mužovi pančovaný alkohol odovzdala. Švábenského trestom sa z jeho podnetu zaoberali aj Najvyšší a Ústavný súd, jeho sťažnostiam nevyhoveli.
  • 19. decembra 2014 – Krajský súd v Ostrave poslal do väzenia na desať a osem rokov Jaromíra Pánka a Šimona Kramarčíka z Karvinska za to, že zavinili smrť troch ľudí a ďalší štyria ľudia skončili v nemocnici. V júli 2015 Vrchný súd v Olomouci znížil Pánkovi trest na osem rokov, Kramarčíkovi osemročný trest potvrdil. Verdikt nad oboma mužmi potvrdil aj Najvyšší súd, Ústavný súd vlani v auguste odmietol Pánkovu sťažnosť.
  • 15. apríla 2015 – Krajský súd v Zlíne uložil tresty v dĺžke od 5,5 do 8,5 roka šiestim obžalovaným v takzvanej ostravskej vetve metanolovej kauzy. Podľa neprávoplatného rozsudku majú na svedomí deväť životov. Siedmeho obžalovaného súd zbavil viny. Olomoucký vrchný súd ale rozsudok zrušil a vec vrátil do Zlína. Tento rok vo februári zlínsky krajský súd uložil šiestim obžalovaným tresty väzenia v rozmedzí od piatich rokov a štyroch mesiacov do ôsmich rokov a štyroch mesiacov. Rozsudok nie je právoplatný.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #metanolová kauza