Útok na vojakov v Paríži: Podozrivý vypovedať nemôže, pátrajú po komplicoch

Francúzske úrady pokračujú vo vyšetrovaní stredajšieho incidentu, pri ktorom vodič narazil do skupiny vojakov a šesť ich zranil. Štátne orgány udalosť označujú za teroristický čin.

10.08.2017 08:16 , aktualizované: 12:56
debata (6)

Za útokom na parížskom predmestí Levallois-Perret stojí 37-ročný Hamou Benlatreche z Alžírska, ktorý legálne žil vo Francúzsku.

Informáciu potvrdil policajný zdroj pre agentúru AP a dodal, že ho predtým evidovali pre menšie zločiny, no nikdy nebol pred súdom. Policajt komunikoval s AP pod podmienkou anonymity, pretože nemal oprávnenie na podávanie informácií z dôvodu vyšetrovania prípadu.

Podľa francúzskych médií muž žil v meste Bezons, kde polícia v stredu v noci prehľadávala budovu.

Benlatrecheta polícia viedla v evidencii kvôli nezákonnému prevádzačstvu. Francúzska tajná služba o ňom záznamy nemá. V krajine údajne mal povolenie na pobyt.

Alžírčan, ktorého francúzska polícia zadržala a ťažko zranila v stredu potom, čo narazil do skupiny vojakov, je stále v nemocnici a jeho stav mu neumožňuje, aby sa podrobil výsluchu.

Motívy jeho útoku nie sú stále ešte oficiálne známe.

Francúzske policajné a záchranné zložky na... Foto: SITA/AP
pariz, francuzsko, dialnica, policia, auto Francúzske policajné a záchranné zložky na mieste, kde došlo k zadržaniu údajného útočníka na šiestich vojakov, ktorý do nich narazil autom značky BMW (v strede fotky s rozbitým čelným sklom).

Pokus o vraždu úradných osôb

Vyšetrovatelia medzitým pátrajú po prípadných ďalších komplicom zadržaného. Informovali o tom spravodajské weby Franceinfo a BFMTV s odvolaním sa na súdne zdroje.

Polícia muža zadržala na diaľnici A16, kadiaľ sa snažil uniknúť na sever smerom k Belgicku. Pri zásahu ho zranila streľba. Hospitalizovaný je v severofrancúz­skom Lille.

Protiteroristický odbor parížskej prokuratúry vyšetruje prípad ako „pokus o vraždu úradných osôb v rámci teroristickej aktivity a v spolupráci s ďalšími páchateľmi teroristickej trestnej činnosti“.

Zranení vojaci majú väčšinou zlomeniny

Prezident Emmanuel Macron na twitteri „zablahoželal polícii, ktorá zatkla páchateľa útoku“. Vyšetrovatelia ho ale oficiálne stále evidujú len ako podozrivého, pretože zatiaľ stopercentne nepotvrdila, že útočník z Levallois-Perret je tou istou osobou, ktorú zadržali na diaľnici.

Zranení vojaci sú v starostlivosti lekárov vojenských nemocníc, väčšinou utrpeli zlomeniny. Zúčastnili sa bezpečnostnej operácie Sentinelle, ktorú Francúzsko začalo v reakcii na teroristické útoky v redakcii časopisu Charlie Hebdo v januári 2015.

Od tej doby si útoky vo Francúzsku vyžiadali 239 obetí, od polovice minulého roka cielia – na rozdiel od Británie či Nemecka, kde tiež došlo k sérii útokov – hlavne na príslušníkov bezpečnostných zložiek.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Francúzsko #Paríž #teroristický čin