USA vypovedali dvoch kubánskych diplomatov pre záhadné útoky

Spojené štáty vypovedali z krajiny dvojicu kubánskych diplomatov potom, čo niekoľko pracovníkov americkej ambasády v Havane utrpelo vážnu fyzickú ujmu.

10.08.2017 09:14
Kubánska ambasáda v USA Foto: ,
Po normalizovaní vzťahov medzi USA a Kubou počas éry Baracka Obamu vo funkcii amerického prezidenta opäť ochladli po nástupe Donalda Trumpa do úradu.
debata (8)

Informovala o tom v stredu hovorca amerického ministerstva zahraničia bez uvedenia podrobností. Podľa agentúry AP sa stali obeťou útokov zvukovým zariadením, po ktorých mali vážne poškodený sluch. Kuba uviedla, že incidenty vyšetruje.

AP s odvolaním sa na svoje zdroje napísala, že najmenej päť amerických diplomatov v Havane bolo vystavených útokom zvukového zariadenia inštalovaného na neznámom mieste v ich blízkosti. Pomocou signálu s vlnovou dĺžkou mimo bežnú počuteľnosť im vážne poškodilo sluch. V niektorých prípadoch boli postihnuté aj ich partnerky.

USA obnovili po viac ako polstoročí diplomatické styky s Kubou v roku 2015 z iniciatívy vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu. K spomínaným incidentom došlo podľa AP na jeseň minulého roka a diplomati boli mnohokrát po veľmi krátkom pobyte v Havane nútení sa vrátiť do svojej krajiny.

Vyhostenie vyšlo najavo až teraz

Odvtedy vyšetruje prípad FBI a americké úrady v reakcii na incident koncom mája vyhostili spomínanú dvojicu, čo sa dostalo na verejnosť až teraz.

Hovorca ministerstva zahraničia Heather Nauertová v stredu médiám povedala, že vyšetrovanie stále nie je na konci, avšak americká diplomacia berie tieto udalosti „veľmi vážne“.

Kubánske ministerstvo zahraničia v reakcii na správu uviedlo, že úrady začali záležitosť „prioritne a urgentne vyšetrovať“. „Kuba nikdy nedovolila a nedovolí, aby bolo jej územie použité na akékoľvek akcie namierené proti akreditovaným diplomatickým činiteľom alebo ich rodinám,“ stojí vo vyhlásení ministerstva.

Vzťahy medzi USA a Kubou po krátkodobom zlepšení za Obamovej vlády po nástupe Donalda Trumpa opäť ochladli a republikánsky prezident zrušil alebo obmedzil niektoré ústretová opatrenia svojho predchodcu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #vypovedanie diplomatov