V Nemecku sa začína kampaň pred parlamentnými voľbami

V Nemecku sa zvoľna začína kampaň pred septembrovými parlamentnými voľbami - na uliciach sa objavujú prvé plagáty s predvolebnými sľubmi, politici sa vracajú z dovolenky a z káuz, o ktorých sa vie už dlho, sú zrazu ďalekosiahle aféry.

10.08.2017 13:00
merkelova Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (8)

Takáto atmosféra bude spolkovú republiku sprevádzať ešte zhruba sedem týždňov, kým v nedeľu 24. septembra voliči rozhodnú o novom zložení Spolkového snemu.

V Berlíne sa plagáty s heslami a sľubmi jednotlivých politických strán začali vo zvýšenej miere objavovať cez víkend. Ľudia ich farebnú zmes môžu vidieť na stĺpoch verejného osvetlenia nielen v centre, ale aj v okrajových častiach mesta. V celom Nemecku takých plagátov pred voľbami budú najmenej státisíce.

V uliciach Berlína je zatiaľ o poznanie menej veľkých billboardov. A aj väčšina tých, ktoré v miliónovom veľkomeste stoja, je len dočasná a hneď po voľbách ich odstránia. Poňatím sú si plagáty a billboardy rôznych strán nezriedka podobné, často je na nich fotka príslušného kandidáta alebo naopak anonymné nemecké rodiny či dôchodcovia sprevádzaní krátkym sloganom.

Na sociálnych sieťach boduje Alternatíva pre Nemecko

Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorá je spolu so sesterskou Kresťanskosociálnou úniou (CSU) favoritom volieb, sľubuje väčšiu podporu rodinám a bezpečnostným zložkám, sociálna demokracia (SPD), ktorá je v prieskumoch verejnej mienky s odstupom druhá, zase bezplatné školstvo alebo rastúce dôchodky.

Dve najväčšie nemecké strany chcú v tohtoročnej kampani viac využívať aj internet a sociálne siete, výrazne aktívnejšia je však zatiaľ v tejto oblasti Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá má veľké šance dostať sa prvýkrát do Spolkového snemu. Z desiatok tweetov, ktoré strana a jej bunky v jednotlivých spolkových krajinách denne zverejnia, je zrejmý odpor voči migrácii, podpora tradičnej rodiny i snaha po užších vzťahoch s Ruskom.

Letisko aj minimálna mzda

Slobodní demokrati (FDP) a Zelení, ktorí sa takisto ako AFD a Ľavica v prieskumoch pohybujú medzi siedmimi a deviatimi percentami, v berlínskej kampani akcentujú aj miestne témy. Kandidáti FDP tak z plagátu oznamujú svoju podporu predĺženiu prevádzky berlínskeho letiska Tegel, politici Zelených sa zase jasne stavajú proti. O veci rozhodnú Berlínčania v referende, ktoré sa uskutoční v deň parlamentných volieb.

Ľavica na plagátoch zase zdôrazňuje svoje tradičné témy ako je razantné zvýšenie minimálnej mzdy alebo väčšia sociálna podpora obyvateľov.

Plné ruky práce v najbližších týždňoch nebudú mať len lepiči billboardov, ale predovšetkým politici. Dovolenka sa v piatok končí kancelárke Merkelovej, ktorá sa od budúceho týždňa naplno pustí do predvolebnej kampane, pri ktorej rovnako ako jej hlavný súper a predseda sociálnej demokracie Martin Schulz precestuje celé Nemecko. Oboch kandidátov na post kancelára čaká tiež začiatkom septembra priamy televízny súboj.

Staré škandály ožívajú

Ťažké to budú mať tiež vedúci predstavitelia ostatných strán, ktorí musia počítať aj s tým, že budú pod oveľa väčším drobnohľadom než obvykle. Môže sa tak ľahko stať, že sa ich politickí súperi aj médiá budú niekoľko dní venovať výrokom, ktoré by inokedy možno prešli bez povšimnutia.

Na vlastnej koži to už pocítil napríklad dolnosaský premiér za sociálnu demokraciu Stephan Weil, ktorý v roku 2015 zaslal svoje vládne vyhlásenie k dieselovej afére Volkswagenu vopred na kontrolu tejto automobilke. Opozícia v Dolnom Sasku o tom vie už zhruba rok, rozhorčenie v sebe objavila až teraz krátko pred celonemeckými voľbami.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #kampaň