Do Saudskej Arábie už prišlo pol milióna ľudí na púť do Mekky

Do Saudskej Arábie už prišlo na každoročnú púť do Mekky skoro pol milióna pútnikov. Informoval o tom dnes denník Al-Arabíja, podľa ktorého je to asi o 13 percent viac, než v rovnakom čase vlani.

10.08.2017 13:40
Mekka, hadždž Foto:
Moslimskí pútnici sa budú aj tento rok zhromažďovať okolo Kaaby, najposvätnejšieho moslimského svätostánku.
debata (3)

Tohtoročná moslimská púť, čiže hadždž, sa koná na prelome augusta a septembra. Presný termín ešte ešte len vyhlásia saudskoarabské úrady podľa pozorovaní Mesiaca.

Colné úrady Saudskej Arábie oznámili, že do krajiny už dorazilo 447 300 pútnikov, z toho asi dvetisíc pozemnou cestou, ostatní letecky. Vlani sa niekoľkodňových obradov v Mekke zúčastnili viac ako dva milióny veriacich.

Veriaci sa v Mekke modlia už niekoľko dní.

Každoročná moslimská púť do Mekky patrí k piatim pilierom islamu a každý zdravý moslim ju musí vykonať aspoň raz za život. Miestom konania je Mekka ako rodisko islamského proroka Mohameda a okrsok v okruhu 30 kilometrov okolo nej. V ňom sa moslimovia pohybujú v bielom odeve, ktorý má byť z dvoch kusov nespojenej látky.

Moslimovia počas obradov vykonávajú niekoľko rituálov. Prvý deň obchádzajú svätyňu Kabu v Mekke. Vyvrcholením púte sú modlitby na pahorku Arafat, ktorý je spájaný s posledným kázaním proroka Mohameda. Potom sa moslimovia vrátia do údolia Míná k symbolickému ukameňovanie Satana, pri ktorom hádžu kamienky na betónové stély, a potom vykonajú zabitie obetného zvieraťa. Tým sa potom v celom moslimskom svete začína niekoľkodňový sviatok íd al-Adha.

Konanie obradov sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Tie boli zosilnené vlani po tom, čo v septembri 2015 zomrelo skoro 2500 ľudí pri tlačenici počas rituálu kameňovania Satana, keď sa stretli dva protiidúce prúdy veriacich. Medzi obeťami bolo podľa Iránu 464 jeho občanov. Teherán potom obvinil Saudskú Arábiu z organizačného pochybenia a vlani svojim občanom zakázal ísť do Mekky. Tento rok majú iránski veriaci povolené zúčastniť sa púte.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #púť do mekky #pútnici