McCain: USA v Afganistane prehrávajú

Spojené štáty v Afganistane nemajú žiadnu stratégiu a nepočínajú si cieľavedome. Vo Washingtone to vo štvrtok vyhlásil šéf senátneho branného výboru John McCain, rešpektovaný republikánsky senátor a častý kritik prezidenta Donalda Trumpa.

11.08.2017 07:50
senat, usa, mccain, graham, Foto: ,
Senátor John McCain (druhý zľava). Ilustračné foto.
debata (52)

USA by mali stanoviť jasné podmienky svojej ďalšej pomoci Afganistanu a žiadať od Kábulu, aby prejavil preukázateľný pokrok v boji proti korupcii a v presadzovaní vlády práva, povedal senátor.

„Takmer sedem mesiacov od nástupu Trumpovej vlády nemáme vôbec žiadnu stratégiu a situácia na bojisku sa neustále zhoršuje“ opísal situáciu v Afganistane McCain. „Tisíce Američanov nasadzujúcich život na afganskom fronte si od svojho vrchného veliteľa zaslúžia viac. V Afganistane prehrávame a rozhodujúci je čas, ak chceme zvrátiť vývoj,“ poznamenal.

„Tisíce Američanov nasadzujúcich život na afganskom fronte si od svojho vrchného veliteľa zaslúžia viac.“
John McCain, šéf senátneho branného výboru

Keď sa senátori v septembri po prázdninách vrátia do Kongresu, chce McCain o svojej „stratégii úspechu“ v Afganistane nechať hlasovať popri schvaľovaní vojenského rozpočtu. Súčasťou McCainovej stratégie je zvýšenie amerických bojových jednotiek, ktorým chce senátor viac uvoľniť ruky v boji proti Talibanu, al-Kájde a Islamskému štátu.

Cieľom plánu je „narušiť, poškodiť a zničiť schopnosť teroristických skupín vykonávať útoky proti Spojeným štátom, ich spojencom a ich životným záujmom,“ uviedol McCain.

V súčasnej dobe majú USA v Afganistane 8400 vojakov. Trump sa zatiaľ bráni požiadavkám Pentagonu, aby Kábulu poskytol ďalších 4000 mužov, ktorí by mali cvičiť afganských vojakov a podporovať americké protiteroristické operácie. Dnes v New Jersey počas svojej dovolenky prezident vyhlásil, že „afgánske rozhodnutie je veľmi blízko“.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #John McCain