EK zvolala na september schôdzku ministrov krajín postihnutých aférou s vajcami

Eurokomisár zodpovedný za zdravie a bezpečnosť potravín zvolal stretnutie ministrov krajín postihnutých aférou s insekticídom vo vajciach. Podľa dostupných informácií komisár Vytenis Andriukaitis vyzval dotknuté štáty, aby namiesto vzájomného obviňovania sa začali spolupracovať.

11.08.2017 10:43 , aktualizované: 14:15
Vajcia Foto: ,
Holandské vajcia so zvyškami pesticídov spôsobili európsky škandál.
debata (6)

Podľa vyhlásenia EK sa vajcia s insekticídom objavili v celkovo 17 krajinách.

Škandál vypukol minulý týždeň, keď sa v obchodoch niekoľkých európskych krajín objavili milióny vajec obsahujúcich jedovatý insekticíd fipronil. Hoci boli závadné vajcia zistené aj v niekoľkých ďalších štátoch, najviac boli zasiahnuté Nemecko, Belgicko a Holandsko. Ich úrady sa potom začali vzájomne kritizovať pri hľadaní vinníkov.

„Obviňovanie a očierňovanie nikam nevedie a ja s tým chcem skoncovať,“ uviedol podľa Reuters eurokomisár Andriukaitis. Rokovania ministrov a úradov zodpovedných za bezpečnosť potravín by chcel zvolať najneskôr do konca septembra.

„Musíme spolupracovať, aby sme sa dokázali poučiť a pohnúť dopredu, namiesto aby sme strácali energiu pri ukazovanie prstom na toho druhého,“ zdôraznil Andriukaitis.

Hovorca EK pre obchod a poľnohospodárstvo Daniel Rosario uviedol, že popri trojici spomínaných krajín sa vajcia obsahujúce fipronil objavili aj v Británii, Dánsku, Francúzsku, Írsku, Taliansku, Luxembursku, Poľsku, Rakúsku, Rumunsku, Slovensku, Slovinsku, Švédsku a Švajčiarsku. Jedinou mimoeurópskou krajinou, odkiaľ bol ich výskyt hlásený, je Hongkong.

Fipronil býva súčasťou prípravkov proti blchám, všiam a kliešťom. Nesmie sa však podávať zvieratám, ktorých mäso konzumujú ľudia. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje preparát za mierne toxický. Jeho vysoké dávky vedú k pocitu nevoľnosti a závratov.

Polícia v Belgicku a Holandsku uskutočnila v súvislosti s hľadaním vinníkov niekoľko razií, v Holandsku boli zadržaní dvaja firemní manažéri, ktorí zrejme použili insekticíd v hydinárňach. Úrady týchto krajín sa v posledných dňoch vzájomne obviňovali, že dopustili, aby sa toxická látka dostala bez kontroly do potravín.

Francúzsky minister poľnohospodárstva Stéphane Travert vyhlásil, že v jeho krajine sa už predalo viac ako 200-tisíc vajec dovezených z Belgicka a Holandska, v ktorých bola zistená prítomnosť fipronilu. Obsah tejto látky bol však podľa vykonaných testov taký nízky, že mohli byť skonzumovaná „bez vplyvu na ľudské zdravie“, povedal minister podľa agentúry AFP.

Poľské úrady oznámili, že zachytili zásielky potenciálne kontaminovaných vajec v troch vojvodstvách. „K spotrebiteľom sa vajcia nedostal. Budú buď zničené, alebo vrátené nemeckému dodávateľovi,“ povedal televízii TVN 24 hovorca inšpekcie Jan Bondar. Dodal, že ide o 40-tisíc natvrdo uvarených vajec bez škrupiny.

Fipronil býva súčasťou prípravkov proti blchám, všiam a kliešťom. Nesmie sa však podávať zvieratám, ktorých mäso konzumujú ľudia. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje preparát za mierne toxický. Jeho vysoké dávky vedú k pocitu nevoľnosti a závratom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vajcia #EK #fipronil #Vytenis Andriukaitis