Maduro Trumpovi: Tu ma máš, keď sa tak zaujímaš o Venezuelu

Prezident Venezuely Nicolás Maduro vyjadril želanie stretnúť sa osobne so svojím americkým náprotivkom Donaldom Trumpom.

11.08.2017 12:08
debata (3)

Venezuelskému Ústavodarnému zhromaždeniu to povedal, že už začal rokovania, aby sa schôdzka mohla uskutočniť počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa v New Yorku začne 12. septembra. „Tu ma má, keď sa tak zaujíma o Venezuelu,“ odkázal podľa serveru BBC Maduro Trumpovi.

Prezident Venezuely Nicolás Maduro počas... Foto: SITA/AP, Ariana Cubillos
Maduro Prezident Venezuely Nicolás Maduro počas zasadnutia Ústavnodarného zhromaždenia.

Spojené štáty od konca júla uvalili sankcie na tri desiatky venezuelských činiteľov vrátane Madura a kritizujú tamojšiu vládu za potláčanie opozičných protestov. Maduro povedal, že sa usiluje o nadviazanie telefonického kontaktu s Trumpom, osobne by sa chcel stretnúť v septembri v New Yorku.

Venezuelský prezident tiež obvinil zahraničných „imperialistov“ z pokusov zasahovať do diania v jeho krajine. Následne kritizoval aj svetové médiá, napríklad BBC a CNN označil za manipulátorov informácií. Od Ústavodarného zhromaždenia, prevažne tvoreného jeho stúpenci, sa mu podľa BBC dostalo opakovaných ovácií postojačky.

Protesty v Caracase.

Novozriadené Ústavodarné zhromaždenie je podľa Madura nadradené všetkým zložkám vlády vrátane prezidentského úradu a má zjednotiť venezuelské obyvateľstvo v procese tvorby novej ústavy.

Opozícia, ktorá má pod kontrolou parlament, nový orgán považuje za nástroj rozšírenie prezidentovho vplyvu a neuznáva jeho legitimitu. Kroky nového orgánu nemieni uznať ani 11 krajín Latinskej Ameriky a Kanada.

Protivládne demonštrácie sú teraz v hlavnom meste Caracase takmer na dennom poriadku, pri nepokojoch vo Venezuele zomrelo od apríla vyše 120 ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #OSN #Venezuela #Nicolas Maduro #Donald Trump #Valné zhromaždenie OSN