Klaus varuje pred prezidentom, akým je Kiska

Ako odstrašujúci príklad použil Slovensko bývalý český prezident Václav Klaus, keď hodnotil kandidátov na post českej hlavy štátu. Tvrdí, že túto funkciu by mal zastávať skúsený politik. Naša krajina je podľa neho varovaním.

11.08.2017 15:55
debata (820)

„Prezidentom nemá byť Marťan, musí to byť niekto z politického systému, s istými skúsenosťami, kto tuší, o čo v politike ide,“ povedal s tým, že nechce, aby Česko nasledovalo Slovensko, kde je od roku 2014 prezidentom podnikateľ Andrej Kiska.

„Keď vidím, čo sa stalo na Slovensku, tak to by pre nás všetkých malo byť zásadným varovaním,“ pokračoval Klaus v rozhovore pre český portál idnes.cz. Česko čakajú prezidentské voľby na budúci rok. Klaus, ktorý bol prezidentom dve volebné obdobia (2003 – 2013), poznamenal, že sa roja kandidáti, ktorých považuje za „šialených“ a čuduje sa tomu, že sa o niečo také pokúšajú.

Denník Pravda oslovil aj prezidentskú kanceláriu s otázkami, či Kiska zaregistroval Klausovo vyjadrenie a čo naň hovorí. Do uzávierky sme odpoveď nedostali.

Politický analytik Ján Baránek si myslí, že Klaus sa pravdepodobne opieral o zahraničnopo­litické aktivity nášho prezidenta.

„Tie sú dosť chabé, vyhodnotil možno aj slabú profesionalitu, skúsenosti,“ mieni analytik. Jeho vyjadrenia môžu podľa analytika prameniť aj z toho, že obaja politici sú ideovo na opačných koncoch.

„Sú protipóly. Klaus sa javí ako silný konzervatívec, euroskeptik, na rozdiel od Kisku, ktorý sa javí skôr ako liberál, tam je zásadný spor,“ doplnil Baránek.

© Autorské práva vyhradené

820 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Václav Klaus