Klaus: EÚ chce zničiť vzťahy s národom, náboženstvom, kultúrou a civilizáciou

Bývalý český prezident Václav Klaus v poľskej Toruni prevzal Jagelonskú cenu, ktorú mu udelila miestna univerzita. Ocenenie sa udeľuje za mimoriadny príspevok k politickému, ekonomickému, kultúrnemu, vedeckému a sociálnemu rozvoju strednej a východnej Európy. Toruńska Szkoła Wyższa je súkromný vysokoškolský ústav založený v roku 2003.

12.08.2017 14:46
debata (148)

V prejave, ktorý zverejnil na svojich webových stránkach, Klaus okrem blízkych vzťahov Česka a Poľska pripomenul rozdiely medzi oboma krajinami, ku ktorým patrí aj hodnotenie „často spomínaného ruského nebezpečenstva“. To dnes podľa exprezidenta Česi vnímajú menej dramaticky ako Poliaci.

Klaus poukázal na „naivný a neospravedlniteľne nezodpovedný“ vstup Česka do Európskej únie, ktorú označil za postdemokratický a nadnárodný, centralisticky organizovaný útvar. EÚ podľa neho nedbá na parlamentnú demokraciu, neusiluje o voľný trh a prehliada staré európske civilizačné tradície.

Suverenita jednotlivých členských krajín EÚ je podľa bývalého českého prezidenta minulosťou. Klaus odsúdil údajné útoky proti koncepcii národného štátu a tradičnému poňatie rodiny. Obvinil európske elity, že chcú zničiť „prirodzene vzniknuté vzťahy s národom, náboženstvom, kultúrou a civilizáciou“.

Politická korektnosť, multikulturalizmus a „humanrightizmus“ sa stali opodstatnením pre potláčanie slobody slova a pre umlčanie opozície, súdi Klaus. Stupeň manipulácie podľa neho pripomína éru neskorého komunizmu. Európa preto potrebuje zásadnú zmenu, novú zamatovú revolúciu.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Klaus