EÚ je prekrásny projekt, Merkelová začala predvolebnú kampaň

Nemecká Kresťanskodemokratická únia (CDU) nikdy nespochybní "prekrásny projekt" Európskej únie, ktorý je najväčším mierovým projektom sveta. Pri začatí kampane k septembrovým parlamentným voľbám to na zhromaždení v Dortmunde vyhlásila spolková kancelárka Angela Merkelová.

12.08.2017 17:43
Merkel, Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas prejavu pri príležitosti začatia predvolebnej kampane.
debata (44)

Vyslovila sa proti nacionalizmu a pre posilnenie európskej jednoty. Strana Merkelovej je spolu so sesterskou Kresťansko úniou (CSU) favoritom volieb. Kancelárka chce počas predvolebnej kampane rovnako ako jej hlavný súper a predseda sociálnej demokracie Martin Schulz prejsť celé Nemecko. Oboch kandidátov na post kancelára čaká začiatkom septembra priamy televízny súboj.

CDU sľubuje väčšiu podporu rodinám a bezpečnostným zložkám. SPD, ktorá je v prieskumoch verejnej mienky s odstupom približne 15 percentuálnych bodov druhá, zase bezplatné školstvo alebo rast dôchodkov.

„Žijeme v časoch, keď veľa vecí nie je tak jasných, ako by sme chceli,“ vyhlásila kancelárka v narážke na situáciu na Kórejskom polostrove a na ostrú polemiku medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

Európska únia má podľa nej dostatok nástrojov na to, aby ochránila svoje hodnoty, teda solidaritu, spravodlivosť a sociálne trhové hospodárstvo. „Najdôležitejšie zo všetkého je však ochrana ľudskej dôstojnosti,“ dodala podľa agentúry DPA Merkelová.

Spolková kancelárka svojim priaznivcom pripomenula hospodárske úspechy, ktoré krajina za 12 rokov pod jej vedením dosiahla. Od roku 2005, keď bola prvýkrát zvolená do čela vlády, sa znížila nezamestnanosť na najnižšiu úroveň od zjednotenia krajiny. Plnej zamestnanosti, keď je podiel ľudí bez práce nižší ako tri percentá, chce CDU dosiahnuť do roku 2025.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Angela Merkelová