Korzika je v plameňoch. Evakuovali 880 ľudí, hlavne turistov

Zhruba 880 ľudí, najmä turistov, muselo byť v noci na sobotu evakuovaných na severe francúzskeho ostrova Korzika kvôli požiarom, ktoré zachvátili oblasti o rozlohe asi 2 000 hektárov. Informovala o tom agentúra AFP. Žiadne obete na životoch nie sú v tejto súvislosti hlásené.

12.08.2017 20:18
debata

Hasiči zasahovali najmä v severnom výbežku ostrova. Oheň sa tam rozšíril vo štvrtok a v piatok. Na pobreží je situácia stabilizovaná, ďalej horí v okolí obce Sisco, ktorá leží vo vnútrozemí. V boji proti živlu je tam nasadených okolo 180 hasičov a tri protipožiarne lietadlá.

Požiar v tejto oblasti spálil porasty na rozlohe okolo 1 800 hektárov. Hasičom sa podarilo zabrániť v ďalšom šírení plameňov, úplne pod kontrolou ich zatiaľ nemajú. Situácia sa zlepšila vďaka zmierneniu vetra, ktorý deň predtým v nárazoch dosahoval rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu.

Približne 882 ľudí tak muselo byť z tejto oblasti kvôli plameňom evakuovaných. Úrady hlásia 202 evakuovaných v osade Pietracorbara, 500 z neďalekého kempu A Casaiola, ďalej 180 turistov z kempu v obci Sisco a niekoľko desiatok turistov na populárnom chodníku GR20, ktorý ostrovom prechádza v smere od severu k juhu.

„(V piatok večer) sme začali evakuovať všetkých obyvateľov kempu, aby sa nenadýchali dymu,“ povedala vedúca kempe A Casaiola. Podľa šesťdesiatročného Bernarda Webera z Alsaska bol na oheň desivý pohľad, plamene boli podľa neho všade okolo. „Vo výške 1 200 metrov nad morom bol celý hrebeň v plameňoch,“ uviedol Weber.

Vo väzbe skončil muž, ktorý je podozrivý, že v blízkosti mesta Bastia, asi 15 kilometrov južne od obce Sisco, založil päť požiarov. Posledný požiar zničil asi 200 hektárov v neobývanej oblasti na severozápadnom pobreží ostrova. Hasiči ho lokalizovali tiež počas sobotného popoludnia.

Francúzske úrady verejnosť opakovane varovali pred nebezpečenstvom požiarov na severe Korziky a v departemente Var, ktorý leží na pobreží juhovýchodnej Francúzska medzi mestami Marseille a Nice.

debata chyba
Viac na túto tému: #Korzika