Auto vrazilo do ľudí, ktorí protestovali proti nacionalistom vo Virgínii

Auto vrazilo v sobotu do davu ľudí, ktorí pokojne protestovali proti nacionalistickému zhromaždeniu v americkom meste Charlottesville. Viacero osôb utrpelo zranenia a na mieste zasahovali záchranári. Auto do ľudí údajne vrazilo viac než raz.

12.08.2017 22:07 , aktualizované: 13.08.2017 10:19
debata (55)

Stalo sa tak približne dve hodiny po násilných zrážkach medzi nacionalistami a protidemonštrantmi. Obe strany na seba hádzali kamene, fľaše a používali obranné spreje. Guvernér štátu Virgínia predtým v reakcii na nacionalistické zhromaždenie, ktoré pritiahlo tisíce účastníkov, vyhlásil stav núdze.

Najmenej traja ľudia zomreli pri nepokojoch spôsobených akciami belošských extrémistov v americkej Virgínii. Do davu na protirasitickej demonštrácii nabehlo auto, ktoré zabilo ženu. Ďalšími obeťami sú dvaja policajti, ktorí zomreli pri páde vrtuľníka, ktorý zasahoval pri nepokojoch, uviedla agentúra AP.

Dvadsaťročného muža z Ohia obvinili z vraždy druhého stupňa. Policajné oddelenie mesta identifikovalo muža ako Jamesa Alexa Fieldsa. Obvinený je aj zo spôsobenia zranení a opustenia miesta činu. Momentálne sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe.

Americký prezident Donald Trump odsúdil „najsilnejším možným spôsobom“ násilné udalosti v meste Charlottesville a označil ich za „neslýchaný prejav nenávisti, fanatizmu a násilia na mnohých stranách“. Zároveň vyzval na „rýchle obnovenie práva a poriadku a ochranu nevinných životov“. Prezident už hovoril aj s guvernérom Virgínie Terrym McAuliffem, s ktorým sa zhodol na tom, že „nenávisť a nejednota musia skončiť a musia skončiť okamžite“. Američanov vyzval, aby sa spojili „v láske k národu a skutočnej náklonnosti voči sebe navzájom“.

Svojimi vyjadrenia však na seba strhol aj vlnu kritiky zo strany republikánov i demokratov za to, že vyslovene neodsúdil presadzovanie nadradenosti bielej rasy a rasisticky motivovanú nenávisť.

Nacionalisti protestovali proti plánom na odstránenie sochy generála Roberta E. Leeho, ktorý velil silám Konfederácie počas občianskej vojny. Násilnosti v meste Charlottesville už odsúdil americký prezident Donald Trump aj jeho manželka Melania.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Virgínia