Nový personálny šéf robí poriadok v Bielom dome, vadí mu stratég

Nový personálny šéf Bieleho domu John Kelly sa snaží urobiť poriadok medzi personálom prezidentského tímu a osobitnú pozornosť venuje hlavnému stratégovi Stevovi Bannonovi. Napísal to washingtonský server Politico. Bannon sa údajne dostal do izolácie, podľa niektorých amerických médií sú jeho dni v Bielom dome zrejme zrátané.

13.08.2017 10:31
John Kelly, USA Foto: ,
John Kelly.
debata (15)

Kelly, ktorého Trump do funkcie vymenoval koncom júla, sa snaží jasne vymedziť právomoci jednotlivých úradníkov a poradcov a posilniť kontrolu nad plnením úloh. Vadí mu, že mnohí z nich nemá jasne vymedzené funkcie, že dochádza k osobným sporom a pracovnú agendu jednotlivých sekcií nikto nekontroluje, uvádza Politico.

Pod drobnohľadom je hlavne Bannon, bývalý šéf ultrakonzerva­tívneho servera Breitbart News, ktorému Trump zveril funkciu hlavného stratéga. Kelly zistil, že Bannon má k dispozícii neúmerne rozsiahly štáb, ale nemá prakticky žiadne špecifické povinnosti. O jeho osude údajne Kelly rokoval s prezidentovým zaťom a poradcom Jaredom Kushnerom, ktorý je Bannonov odporca.

Washingtonský spravodajský server Axios napísal, že Bannonov post je v ohrození. Prezident má vraj podozrenie, že vinou Bannona z Bieleho domu unikajú informácie, čo Trump opakovane dôrazne kritizuje. Hlavný stratég sa údajne stará skôr o presadzovanie vlastnej osoby, než o program hlavy štátu.

Bannon má však k Trumpovi stále blízko, je spojovacím článkom medzi Bielym domom a voličskou základňou nacionalistickej pravice. Podieľal sa navyše podľa niektorých amerických médií na niektorých kľúčových rozhodnutiach, napríklad na vypovedanie parížskej klimatickej dohody alebo na pripravovanom postihu Číny za údajne nekalé obchodné praktiky.

Napriek tomu sa v Bielom dome dostal do izolácie a jeho post je ohrozený. Server Politico nedávno upozornil, že po príchode Kellyho sa v Trumpovom okolí sformovala vplyvná „generálska kľučka“, ktorej členmi sú okrem generála námornej pechoty Kellyho tiež bezpečnostný poradca generálporučík Herbert McMaster a minister obrany, generál vo výslužbe James Mattis.

Trojica sa snaží presadzovať pragmatickú politiku, korigovať prezidentove výstrelky a stabilizovať rozhodovacie štruktúry. Má za sebou aj Kushnera s jeho manželkou, prezidentovou dcérou Ivankou, uvádza Axios.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Biely dom #Donald Trump #John Kelly