Pri útoku na tureckú reštauráciu v Burkine Faso zomrelo 18 ľudí

18 mŕtvych a 10 zranených si vyžiadal teroristický útok na tureckú reštauráciu v hlavnom meste afrického štátu Burkina Faso. Útok podnikli v nedeľu večer pravdepodobne islamisti. Podobný útok na kaviareň v Ouagadougou si vlani v januári vyžiadal tri desiatky obetí.

14.08.2017 06:25 , aktualizované: 11:38
debata (3)

Minister pre komunikáciu Remis Dandjinou oznámil, že incident skončil a oboch útočníkov policajné zložky zastrelili. Podľa neho zahynulo 18 ľudí, pôvodne sa hovorilo o 17 obetiach.

Dandjinou v krátkom televíznom vystúpení skôr uviedol, že neznámy počet útočníkov sa „zabarikádoval na prvom poschodí budovy, ktorú napadli“ a že proti nim zasahujú armádne a policajné sily, vrátane elitnej jednotky miestnej polície.

Minister pôvodne tvrdil, že útočníci boli traja, v novom vyhlásení ich počet spresnil na dvoch. „Je to teroristický útok,“ vyhlásil.

Zranená návštevníčka po útoku na reštauráciu v... Foto: Reuters
Burkina Faso, terorizmus, Ouagadougou Zranená návštevníčka po útoku na reštauráciu v meste Ouagadougou v Burkina Faso.

Turecké ministerstvo zahraničia oznámilo, že medzi mŕtvymi je jeden turecký občan a ďalší občan Turecka bol zranený.

Policajný zdroj oznámil agentúre AFP, že na miesto v deväť hodín večer prišli na motocykli najmenej dvaja útočníci vyzbrojení automatickými zbraňami a začali na podnik Istanbul strieľať.

Po evakuácii miesta vojaci a policajti začali útok na mužov, ktorí sa stiahli do budovy, v ktorej sa kaviareň nachádza. Dandjinou uviedol, že polícia teraz kontroluje okolité domy.

„Jeden zo zranených zomrel, ešte než došiel do nemocnice. Bol to Turek,“ povedal AFP jeden zo zdravotníkov.

Vlani v polovici januára pri útoku na kaviareň Cappuccino a v Ouagadougou prišlo o život 29 osôb osemnástich národností, vrátane Kanaďanov, Francúzov, Švajčiarov a Holanďana. Miestne ozbrojené sily, podporené francúzskymi vojakmi, oslobodili najmenej 150 rukojemníkov a zabili štyroch teroristov. K útoku sa na internete prihlásili islamskí radikáli z organizácie al-Kájda v moslimskom Maghribe (AQIM).

Burkina Faso je prevažne moslimský štát. V októbri 2014 sa vydal cestou k demokracii, keď bol zvrhnutý dlhoročný prezident Blaise Compaoré. V septembri 2015 uskutočnila elitná prezidentská garda neúspešný pokus o puč. Na severe Burkina Faso hraničí s Mali, kde operuje mnoho islamistických teroristických skupín vrátane Ansar Dine, Murábitún a al-Kájdy v islamskom Maghribe. V tejto bývalej francúzskej kolónii preto od roku 2013 pôsobí viac ako 10 000 členov mierových síl OSN z rôznych krajín.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #teroristický útok #Islamský štát #Burkina Faso