Big Ben čaká oprava, na štyri roky sa odmlčí

Slávny londýnsky zvon Big Ben sa budúci pondelok na poludnie na dlhé štyri roky takmer odmlčí, pretože hodiny na veži britského parlamentu čaká rozsiahla oprava. Oznámila to dnes v Londýne britská Dolná snemovňa. Zvon, ktorý odbíja hodiny už takmer 157 rokov, odpoja od časomiery a zaznie len občas pri slávnostných príležitostiach.

14.08.2017 10:38
Big Ben, Londýn, Británia, veža, Tower,... Foto:
Hodiny demontujú a každú ich súčiastku starostlivo preskúmajú a opravia. Ilustračné foto.
debata

„Oprava hodín zabezpečí ich dlhú životnosť, udržiavať treba aj Alžbetinu vežu, kde sa hodiny nachádzajú,“ uviedla správa parlamentných budov. Westminsterský palác na brehu Temže, sídlo britského parlamentu, je svetovou turistickou atrakciou.

Podľa vedenia Dolnej snemovne by sa ľudia mali budúci pondelok pri veži zhromaždiť, aby si vypočuli zvuk zvonu na dlhý čas naposledy.

Dominanta Londýna sa do roku 2012 oficiálne volala jednoducho Hodinová veža, ale častejšie sa jej hovorilo Big Ben podľa najväčšieho zvonu. Novogotická 96 metrov vysoká veža, ktorú dokončili v roku 1859, teraz už päť rokov nesie meno Alžbety II., A to od 60. výročia nástupu kráľovnej na trón.

Teraz ale vežu z polovice zakrýva lešenie, ktoré je predzvesťou rozsiahlych renovačných prác. Hodiny demontujú a každú ich súčiastku starostlivo preskúmajú a opravia. Štyri ciferníky čaká vyčistenie, ručičky budú odstránia a odošlú na renováciu.

Jeden ciferník zostane stále viditeľný, aby Londýnčania a turisti mali prehľad o čase. Namiesto historického hodinového mechanizmu bude čas dočasne merať moderný elektrický stroj. Zvukový sprievod v podobe zvonov však nezaznie. Oprava má skončiť v roku 2021.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Spojené kráľovstvo #Big Ben