Stráca KĽDR silného spojenca? Peking sa pridáva k sankciám voči režimu Kim Čong-una

Napriek tomu, že sankcie západných krajín sú v platnosti už dlho, až pripojenie sa Číny môže pre KĽDR predstavovať naozajstný problém.

14.08.2017 12:25
debata (18)

Čína sa po dlhom období váhania rozhodla pripojiť k sankciám západných krajín voči komunistickej Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR), ktoré medzinárodné spoločenstvo na túto krajinu uvalilo za trest, že odmieta ukončiť či aspoň zmraziť svoj jadrový a raketový program.

Čína oznámila, že s platnosťou od 5. septembra prestane zo Severnej Kórey dovážať uhlie, železnú a olovenú rudu a tiež ryby a rybie produkty.

Prístavné prekladisko v čínskom meste Rizhao,... Foto: SITA/AP, Chinatopix
cina, kldr, pristav, prekladisko Prístavné prekladisko v čínskom meste Rizhao, kam prichádzajú lode so železnou rudou z KĽDR.

Napriek tomu, že sankcie západných krajín sú v platnosti už dlho, až pripojenie sa Číny môže pre KĽDR predstavovať naozajstný problém, keďže Čína je pre Severnú Kóreu ďaleko najvýznamnejším obchodným partnerom.

Peking sa doteraz odmietal pripojiť k medzinárodným sankciám práve s odôvodnením, že tento krok by mohol privodiť kolaps súčasného severokórejského režimu a následný chaos v krajine s veľmi rozvinutým jadrovým programom by mohol byť ešte horší, ako súčasná komunistická diktatúra. Najnovšie kroky severokórejského vedenia však presvedčili už aj Čínu, že sankcie sú potrebné.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #Severná Kórea #sankcie #Kim Čong-un