Neonacistický web urážal zabitú ženu z Virgínie, vypovedali mu zmluvu

Americkému neonacistickému webu Daily Stormer po tom, čo urážal ženu zabitú pri sobotňajších protestoch proti akciám belošských rasistov v Charlottesville správcom webových domén GoDaddy vypovedal zmluvu. Bude si musieť hľadať inú firmu, ktorá umožní jeho prevádzku. Stránky Daily Stormer navyše ovládli hackeri údajne spojení s medzinárodnou skupinou Anonymous, ktorí na nich vyhlásili "koniec nenávisti".

14.08.2017 12:58
Gorila, protest v Bratislave Foto:
Na stránkach webu sa objavila zmienka, že ho ovládli hackeri hlásiaci sa k skupine Anonymous. Ilustračné foto.
debata

Tridsaťdvaročná obhajkyňa práv menšín Heather Heyerová zomrela po tom, čo do nej narazilo vozidlo belošského radikála počas sobotňajšieho protestu v Charlottesville. Auto riadené dvadsaťročným mladíkom Jamesom Alexom Fieldsom, ktorý čelí obvineniu z vraždy, zranilo ďalších 19 ľudí.

Vzhľadom k tomu, že posledný článok Daily Stormer nasleduje v bezprostrednej nadväznosti na násilný čin, môže podľa nás podnietiť k ďalšiemu násiliu, čo porušuje naše podmienky.
Dan Race, hovorca GoDaddy

Zakladateľ neonacistických stránok Andrew Anglin po smrti Heyerovej napísal, že je „väčšina ľudí rada, že je mŕtva“, že bola „odpad spoločnosti“ a tituloval ju vulgárnymi výrazmi.

Pobúrené reakcie na sociálnych sieťach prinútili vedenie jednej z najväčších amerických spoločností spravujúcich internetové domény k ráznemu kroku. „Vzhľadom na to, že posledný článok Daily Stormer nasleduje v bezprostrednej nadväznosti na násilný čin, môže podľa nás podnietiť k ďalšiemu násiliu, čo porušuje naše podmienky,“ odôvodnil rozviazanie zmluvy hovorca GoDaddy Dan Race.

Nie všetci správcovia domén rasizmus tolerujú

Firmu pritom už v minulosti vyzývali k tomu, aby neposkytovala platformu na šírenie rasistických názorov kvôli niekoľkým predchádzajúcim kritizovaným príspevkom Daily Stormer, vždy sa však odvolala na prvý dodatok americkej ústavy o ochrane slobody slova.

Podľa médií sú na GoDaddy registrované aj ďalšie krajne pravicové weby, pretože zďaleka nie všetci správcovia domén šírenie podobných názorov tolerujú.

Daily Stormer dostal 24 hodín na zmenu správcu.

Daily Stormer a Andrew Anglin príliš dlho na týchto stránkach šírili svoju nechutnú nenávisť.
hackeri hlásiaci sa ku skupine Anonymous

Krátko potom sa na jeho stránkach objavila zmienka, že ho ovládli hackeri hlásiaci sa k skupine Anonymous. „Koniec nenávisti: Daily Stormer je teraz pod kontrolou Anonymous,“ hlásal titulok. „Daily Stormer a Andrew Anglin príliš dlho na týchto stránkach šírili svoju nechutnú nenávisť,“ dodali hackeri, ktorí svoju aktivitu priamo zdôvodnili ako reakciu na urážky Heyerovej.

Anglinovi odkázali, že zverejnia podrobnosti o mieste jeho pobytu, ktoré je údajne v Nigérii, a že pošlú svojich „spojencov v Lagose, aby ho poctili osobnou návštevou“.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protesty #rasizmus #web #Charlottesville #Daily Stormer