Lejaky a záplavy si v Sierra Leone vyžiadali už 312 ľudských životov

Podlaha márnice miestnej nemocnice Connaught je posiata mŕtvolami, pretože nie je na také veľké množstvo tiel pripravená, upozornil predstaviteľ miestneho úradu.

14.08.2017 16:49
debata

Najmenej 312 mŕtvych si vyžiadali zosuvy mokrej pôdy a lokálne záplavy vyvolané výdatným dažďom v metropole Sierry Leone Freetowne a v jeho okolí. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na Červený kríž.

Prvé správy o nešťastí informovali o 18 mŕtvych a neskôr tento údaj vzrástol na 180. Ani informácie o 312 obetiach pritom nemusia byť konečné. Podľa Patricka Massaquoia z Červeného kríža nie je vylúčené, že počet mŕtvych sa ešte zvýši.

Bahno a voda po silnom daždi zavalili alebo strhli domy a chatrče v slumoch, ktorými je preľudnené mesto s 1,2 miliónom obyvateľov prešpikované.

Najpostihnutejšia je štvrť Regent asi 20 kilometrov od centra mesta na úpätí pahorku, z ktorého sa skoro ráno po silnom nočnom lejaku zosunulo veľa zeminy. Okrem záchranárov a príbuzných pátrajúcich po blízkych sa do záchranných operácií zapojila aj armáda.

Bahno a voda po silnom daždi zavalili alebo... Foto: SITA/AP, Society 4 Climate Change Communication
sierra leone, zosuv, lejak, freetown, slum, bahno Bahno a voda po silnom daždi zavalili alebo strhli domy a chatrče v slumoch vo Freetowne.

Vo Freetowne prší v priemere šesť mesiacov v roku a povodne spojené so zosuvmi pôdy sú pomerne časté. Mesto je bez kanalizačného systému a škody na objektoch, ktoré nedodržiavajú žiadne urbanistické pravidlá, sú vždy značné.

V septembri 2015 si povodne vyžiadali desať mŕtvych. Viac ako 9-tisíc ľudí prišlo o strechu nad hlavou.

V meste teraz panujú obavy z toho, aké budú hygienické následky najnovšej katastrofy. V minulosti v podobných prípadoch často nasledovala napríklad cholera.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #záplavy #Zosuvy pôdy #Sierra Leone #lejaky #Freetown