Kim Čong-un má plán útoku na Guam. Obyvateľov ostrova vystrašilo falošné varovanie

Severokórejský líder sa rozhodne či nariadi raketový test, alebo nie.

15.08.2017 07:33 , aktualizované: 15:38
debata (113)

Severokórejská armáda predstavila svojmu lídrovi Kim Čong-unovi plány na vystrelenie rakiet smerom k americkému ostrovu Guam.

Líder KĽDR Kim Čong-un počas porady so svojimi... Foto: SITA/AP
kim, korea Líder KĽDR Kim Čong-un počas porady so svojimi generálmi, ktorí mu predstavili armádny plán útoku na americký ostrov Guam. (Fotografia získaná z videa)

Podľa štátnej tlačovej agentúry Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) vodca komunistického štátu počas prehliadky armádnych strategických síl pochválil zostavenie „podrobného a dôkladného plánu“ a vyjadril sa, že bude sledovať „pochabé a hlúpe správanie sa Amíkov“, než sa rozhodne či nariadi raketový test, alebo nie.

Na fotografiách ho možno vidieť ako sedí za stolom s veľkou mapou, na ktorej je vyznačená priama linka medzi severovýchodným pobrežím štátu a Guamom vedúca ponad Japonsko, čo zrejme ukazuje letovú trastu rakety, píše americká agentúra AP.

Falošný poplach vydesil obyvateľov Guamu

Paniku medzi obyvateľmi Guamu vyvolali miestne rozhlasové stanice, ktoré začali vysielať núdzové varovanie používané v prípade vážneho ohrozenia. Ľudia si výstrahu spojili s možným raketovým útokom Severnej Kórey, ktorým v minulých dňoch nepriateľský režim pohrozil.

Po 15 minútach rádiá varovanie stiahli a úrady obyvateľov ubezpečili, že nebezpečenstvo nehrozí.

Dve rozhlasové stanice, jedna z nich hudobná a druhá kresťanská, krátko popoludní miestneho času (po 04:00 SELČ) začali vysielať oznámenie o nešpecifikovanej hrozbe. Podobné varovania sa do éteru púšťali len zriedka a majú informovať o živelnej pohrome, vojnovej hrozbe či teroristickom ú­toku.

Podľa úradov bola na vine ľudská chyba, ktorá sa vraj nebude opakovať. „Neschválený test nebol spojený so žiadnym nebezpečenstvom, hrozbou či varovaním,“ uviedol guamský úrad pre vnútornú bezpečnosť, ktorý vedenie staníc ubezpečilo, že išlo o posledný podobný omyl.

Pracovníci úradov v minulých dňoch miestnych obyvateľov i turistov upokojovali, že môžu byť bez obáv a nerobiť si starosti z vyhlásení predstaviteľov severokórejskej armády.

Kim Čong-un a Severná Kórea vystrelia rakety, keď Američania „nepoľavia v ich extrémne nebezpečných, ľahkovážnych krokoch na Kórejskom polostrove a jeho okolí“, píše štátna agentúra. USA by mali „rozmýšľať rozumne a súdiť poriadne“, aby sa vyhli hanbe, dodáva.

Vyjadrenia severokórejského lídra naznačujú, že by mohlo dôjsť k poľaveniu napätia, ak USA urobia niečo, čo by Pchjongjang považoval za krok späť od predošlých „extrémne nebezpečných, ľahkovážnych činov“. Toto však môže skomplikovať plánované spoločné vojenské cvičenie USA a Južnej Kórey, informuje AP.

Hrá Kim o čas?

Podľa analytikov citovaných stanicou BBC môže Kimove váhania znamenať aj to, že KĽDR nie je k útoku plne pripravená a hrá o čas.

Agentúra AP ale pripomenula, že o tom, či je teraz na rade diplomacia, sa rozhodne budúci týždeň, keď sa majú konať naplánované manévre armád Južnej Kórey a USA. Pre Pchjongjang je to vždy dôvod na znepokojenie, KĽDR manévre označuje za nácvik invázie na svoje územie.

Kim už povedal, že KĽDR vykoná ďalšie raketové testy, ak budú USA uskutočňovať „krajne nebezpečné akcie na Kórejskom polostrove a v jeho blízkosti“.

Soul vyzýva na mierové riešenie

Juhokórejský prezident Mun Če-in vyzval KĽDR, aby skončila s provokáciami a začala rokovať o svojom programe jadrových zbraní. V televíznom prejave Mun povedal, že sa Soul a Washington zhodujú, že by kríza okolo severokórejských jadrových zbraní mala byť riešená mierovou cestou.

Ubezpečil tiež, že USA nevykonajú žiadnu vojenskú akciu na Kórejskom polostrove bez dovolenia Soulu.

Ak chce KDLR vytvoriť podmienky začatia diplomatických rokovaní, musí podľa Muna ukončiť jadrové a raketové testy. „Naša vláda urobí všetko pre to, aby predišla ďalšej vojne na Kórejskom polostrove,“ povedal prezident.

Trump varoval: Budete čeliť ohňu a besneniu

Severná Kórea svoje plány s raketami oznámila minulý týždeň vo štvrtok. Malo by ísť o štyri balistické rakety typu Hwasong-12, pričom dopadnúť by mali do vôd v okolí malého tichomorského ostrova Guam, kde majú USA vojenské základne.

Americký prezident Donald Trump krajinu varoval, aby tak nerobila, inak „bude čeliť ohňu a besneniu, aké ešte tento svet nevidel“. Vláda v Pchjongjangu tieto slová odmietla ako „kopu nezmyslov“.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Guam #raketový útok