Hitom internetu sa stal unikátny biely los

Hitom internetu sa vo Švédsku v posledných dňoch stal unikátny biely los žijúci v západošvédskej provincii Värmland. Zriedkavé zviera sa autorovi videa Hansovi Nilssonovi podarilo natáčať zhruba dvadsať minút, informovala agentúra DPA.

15.08.2017 08:32
Švédsko, biely los, vzácny druh Foto: ,
Vzácnych bielych losov je vo Švédsku len asi stovka.
debata

Nilsson zbadal losieho samca minulý týždeň v lesoch v okolí mesta Eda, ktoré leží pri hranici s Nórskom. Vtedy sa mu podarilo bieleho losa iba vyfotografovať. Fotografie mu ale nestačili, a preto sa nasledujúci deň vrátil s kamerou. Aj tentoraz bol úspešný. Zviera sa mu podarilo natočiť pri plávaní cez rieku a počas kŕmenia. Video na stránkach švédskeho rozhlasu už videlo viac ako 1,3 milióna užívateľov.

Video zverejnil aj americký denník New York Post, s komentárom, že zábery vyzerajú ako z rozprávky.

Nilsson si nemyslí, že by losa potom, čo zverejnil, kde sa vyskytuje, chceli miestni poľovníci skoliť. „Je to tak veľký a nádherný los, myslím, že ho miestni poľovníci nechajú na pokoji. Dúfam len, že sa ho nepokúsi zastreliť nejaký lovec trofejí,“ povedal Švéd.

Losi majú bežne hnedú srsť. Zo zhruba 300-tisíc jedincov tohto druhu žijúcich vo Švédsku, je podľa DPA biela asi stovka. Nejedná sa však o albínov, ale o jedinca postihnuté takzvaným leucismom, teda stratou všetkých typov kožných pigmentov, nie len melanínu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #biely los #vzácne zviera #internetová senzácia