Podľa Rúháního môže Irán odstúpiť od jadrovej dohody do niekoľkých dní

Irán odstúpi od dohody o svojom jadrovom programe, ak budú Spojené štáty pokračovať v politike sankcií a donucovania. Povedal to iránsky prezident Hasan Rúhání. Podľa neho je jeho krajina pripravená od dohody z roku 2015 odstúpiť nie len behom mesiacov, ale aj dní alebo hodín.

15.08.2017 09:22
Ruhani Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rúhání. Ilustračné foto.
debata

Americký Kongres v júli schválil nové protiiránske sankcie v reakcii na iránske raketové testy, podporu skupín považovaných v USA za teroristické a za porušovanie ľudských práv.

Irán pred dvoma rokmi podpísal dohodu o jadrovom programe so šiestimi štátmi, medzi ktorými sú aj USA. Výmenou za spomalenie jadrového programu boli zrušené medzinárodné protiiránske sankcie.

Teherán skúšky balistických rakiet nepovažuje za porušenie dohody, pretože v rámci testov neskúša jadrovú technológiu. Washington síce priznal, že Irán dohodu neporušuje, ale podľa administratívy sa neriadi jej duchom.

Neúspech sankcií a donucovania priviedol ich (americké) predchádzajúce administratívy k rokovaciemu stolu. Ak sa chcú k svojim metódam vrátiť, vrátime sa aj my do situácie, aká bola pred uzavretím dohody.
Hasan Rúhání, prezident Iránu

Rúhání vyhlásil, že jeho krajina môže jadrový program obnoviť „za hodinu, aj za deň“, ak mu bude Washington stále hroziť a ukladať mu sankcie. Akonáhle bude práca na jadrovej technológii obnovená, môže byť podľa prezidenta rýchlo privedená do oveľa pokročilejšej fázy, než v akej bola v roku 2015.

„Neúspech sankcií a donucovania priviedol ich (americké) predchádzajúce administratívy k rokovaciemu stolu. Ak sa chcú k svojim metódam vrátiť, vrátime sa aj my do situácie, aká bola pred uzavretím dohody,“ vyhlásil prezident.

Americký prezident Donald Trump podľa neho svetu dokazuje, že nie je „dobrým partnerom“, pretože USA samy „porušujú medzinárodné dohody“.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Hasan Rúhání #iránsky jadrový program