USA stále uvažujú o dodávkach zbraní Kyjevu

Téma dodávok amerických zbraní vyjadruje skôr želanie Kyjeva, ako skutočný plán Washingtonu.

15.08.2017 09:28
debata (34)

Niektoré média informujú o „uvažovaní USA“, čo sa týka dodávok bojových zbraní Ukrajine. Pritom napríklad ešte v prvý augustový deň hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zopakoval, že „všetky krajiny, najmä tie, ktoré pretendujú na úlohu mediátora, musia sa vyvarovať krokov, ktoré môžu vyprovokovať ďalší rast napätia v takej zložitej oblasti“.

Americká podpora nášho boja za nezávislosť nepochybne zdvihne bojového ducha vojakov. Dodávky moderných zbraní priblížia naše víťazstvo.
ukrajinský ostreľovač Alexandr Počinok

Téma dodávok amerických zbraní vyjadruje skôr želanie Kyjeva, ako skutočný plán Washingtonu. A to napriek tomu, že Kurt Volker, osobitný splnomocnenec USA pre Ukrajinu, vlial optimizmus ukrajinskému vedeniu po svojom nedávnom príchode do Kyjeva. Vyhlásil totiž, že o dodávkach sa „teraz uvažuje vo Washingtone“.

Podľa mnohých pozorovateľov však pravdepodobne ani z tohto mraku pršať nebude. Napriek tomu, že Volker nie je nik iný ako bývalý pracovník BGR Group. Firmy, ktorá za nemalé peniaze, podľa dokumentu ukrajinskej prezidentskej Rady pre národné reformy to bolo len od začiatku tohto roku 300-tisíc dolárov, dodnes zastupuje lobistické ukrajinské záujmy v USA a má v tomto smere bohaté skúsenosti.

Záber z ukrajinskej továrne na zbrane Južmaš v... Foto: Reuters, Mykhailo Markiv/Ukrainian Presidential Press Service
Južmaš, tovaren, ukrajina Záber z ukrajinskej továrne na zbrane Južmaš v meste Dnipro počas oficiálnej inšpekcie prezidenta Petra Porošenka.

„Americká podpora nášho boja za nezávislosť nepochybne zdvihne bojového ducha vojakov. Dodávky moderných zbraní priblížia naše víťazstvo,“ vyhlásil v rozhovore ukrajinský ostreľovač Alexandr Počinok citovaný ukrajinskou spravodajskou televíziou 24tv. Hovorí sa o protitankových raketových komplexoch Javelin aj o protilietadlových zbraniach.

Ukrajinskí aj zahraniční pozorovatelia upozorňujú, že prípadné americké dodávky ovplyvnia nielen bojové operácie. Aj podľa Andrija Michenčenka, ukrajinského poručíka, dodávky amerických zbraní budú mať predovšetkým psychologický efekt pre armádu, ale vraj aj pre proruských separatistov, s ktorými bojuje.

Prečo nedodať zbrane

  1. Rusko je silnejšie ako Ukrajina.
  2. Moskva má väčšie záujmy na Ukrajine ako Washington.
  3. Súčasná ukrajinská vláda je neefektívna alebo skorumpovaná.
  4. Podľa CIA je Ukrajina hlboko rozdelená.
  5. Ani veľké straty v prípadnej vojne proti Ukrajine nezastavia Moskvu.
  6. Vyzbrojenie vrazí klin do vzťahov USA – EÚ. Francúzsko a Nemecko sú proti.
Zdroj: Michael Brendan Daugherty, spravodajca týždenníka The Week, Charles Kupchan, bývalý člen Rady pre národnú bezpečnosť USA

„Prípadný spomínaný krok ukáže, či USA majú vážne zámery ako strategický partner Ukrajiny,“ myslí si Michenčenko. V tejto súvislosti Luke Coffey, šéf The Heritage Foundation zaoberajúci sa výskumom zahraničnej politiky, však upozornil, že prípadné dodávky zbraní USA nemožno chápať ako „čarovnú tabletku“ na riešenie ukrajinskej krízy. „Chce to vypracovanie ambicióznejšej stratégie proti ruskej agresii,“ dodáva Coffey.

Biely dom sa však neponáhľa s rozhodnutím o dodávke bojových zbraní Kyjevu. Vraj hlavne z obáv pred eskaláciou vojny či ďalšej destabilizácie v oblasti. A to napriek odhlasovaniu v Kongrese USA, hotovému plánu v Pentagone a na ministerstve zahraničia. Podľa AP sa napríklad čaká aj na výsledok rokovania Kurta Volkera s Vladislavom Surkovom, blízkym spolupracovníkom prezidenta Putina, ktorý má na starosti vzťahy s Ukrajinou.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #zbrane #Ukraina