Putinov lokaj Schröder, zaznieva v Nemecku na adresu exkancelára

V Nemecku vyvolala búrku nevôle správa o vymenovaní exkancelára Gerharda Schrödera do správnej rady spoločnosti Rosnefť, najväčšieho producenta ropy v Rusku.

15.08.2017 12:00
debata (38)

„Definitívne klesol na úroveň plateného lokaja putinskej politiky,“ vyhlásil europoslanec za nemeckých Zelených Reinhard Bütikofer pre Funke Mediengruppe.

Bütikofer označil postup Schrödera za nehanebný a sociálnodemokra­tickú stranu vyzval, aby sa od svojho bývalého lídra dištancovala.

Nemecký exkancelár Gerhard Schröder. Foto: Reuters
Schröder Nemecký exkancelár Gerhard Schröder.

Ešte tvrdšie na Schrödera zaútočil Ulrich Delius, šéf Spoločnosti na ochranu utláčaných národov. Podľa jeho slov sa Rosnefť podieľa na porušovaní ľudských práv. „Svojimi aktivitami v Arktíde a na Sibíri zabíja klinec do truhly pôvodných etník Ruska,“ cituje ho spravodajský web Deutsche Welle (DW). Delius vyslovil podozrenie, že ruská ropná spoločnosť sa môže pokúsiť využiť kontakty bývalého kancelára, aby sa vyhla sankciám EÚ.

Podľa ukrajinského veľvyslanca v Berlíne Andrija Melnyka je „z morálneho hľadiska nedôstojné“, že Kremeľ inštrumentalizuje postavu bývalého šéfa nemeckej vlády. „Príjmy Rosnefťa idú na krvavú vojnu proti Ukrajine,“ zdôraznil Melnyk podľa DW.

Na novom poste bude Schröder podľa nemeckých médií zarábať vyše pol milióna eur ročne. Výrazne si tak prilepší k svojim doterajším príjmom z Ruska. Exkancelár je už dvanásty rok na výplatnej listine dcéry ruského plynárskeho gigantu Gazprom.

Rosnefť svojimi aktivitami v Arktíde a na Sibíri zabíja klinec do truhly pôvodných etník Ruska.
Ulrich Delius, šéf Spoločnosti na ochranu utláčaných národov

K ročnej gáži štvrť milióna eur, ktorú podľa denníka Die Zeit berie za funkciu predsedu predstavenstva spoločnosti Nord Stream, nedávno Schröderovi pribudol ďalší nezanedbateľný príjem. Šéf spolkovej vlády z rokov 1998 až 2005 sa vlani stal aj šéfom predstavenstva Nord Stream 2, spoločnosti, ktorá chce prevádzkovať dve ďalšie potrubia pod Baltským morom.

Už prvé spolčenie sa bývalého šéfa nemeckých sociálnych demokratov s ruským plynárskym koncernom vyvolalo svojho času škandál. Post na čele – vtedy ešte dozornej rady – operátora Nord Streamu totiž prijal len niekoľko týždňov po tom, čo opustil kreslo kancelára a iba päť mesiacov od chvíle, keď sa jeho vláda dohodla s Ruskom na výstavbe kontroverzného plynovodu, ktorý sa vyhýba Ukrajine a ďalším tradičným tranzitným krajinám vrátane Slovenska.

Kritici Schröderovi vyčítali, že prirýchlo prešiel „otáčavými dverami“ medzi výkonnou politickou mocou a veľkým biznisom, čo vyvolalo podozrenie z klientelizmu.

Schröder, ktorý nepopiera, že so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom ho už sedemnásť rokov spája blízke priateľstvo, patrí spomedzi politických veteránov v západnej Európe k najaktívnejším propagátorom zlepšenia vzťahov s Moskvou. S ruským prezidentom pred troma rokmi exkancelár oslavoval svoju sedemdesiatku v Petrohrade.

Karikatúra Danglára k nominácii Gerharda...
Danglár, 15.8.2017 Karikatúra Danglára k nominácii Gerharda Schrödera do správnej rady ruskej spoločnosti Rosnefť.

V meste na Neve si v rokoch 2004 a 2006 so svojou štvrtou manželkou, s ktorou sa vlani rozviedol, osvojili dve ruské siroty. Putin mu vtedy osobne pomohol s adopciou, ktorú mu v Nemecku pre jeho vysoký vek úrady neumožnili.

Exkancelár pravidelne kritizuje sankcie, ktoré EÚ zaviedla voči Moskve za jej podiel na ukrajinskej kríze a za anexiu Krymu. Nemecká vláda sa od Schröderovho lobovania viackrát dištancovala s tým, že ide o názory súkromnej osoby.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Vladimir Putin #Gerhard Schröder #Rosnefť