Súd na Kryme poslal do väzenia údajného ukrajinského agenta

Súd v ukrajinskom Simferopole poslal na dva mesiace do väzenia údajného agenta Ukrajinskej tajnej polície (SBU), ktorého v sobotu zadržala ruská kontrarozviedka (FSB) na anektovanom polostrove Krym.

15.08.2017 13:18
debata (51)

Muž sa podľa FSB chystal poškodiť elektrické vedenie a založiť niekoľko požiarov na Kryme, napísala agentúra TASS. Kyjev incident označil za provokáciu.

Rusko anektovalo Krym v marci 2014, krátko po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Krátko nato vypukli na východe Ukrajiny boje medzi proruskými separatistami a Kyjevom, ktoré si odvtedy vyžiadali viac ako 10-tisíc mŕtvych.

Zadržaný Ukrajinec Hennadij Lymeško mal pri sebe pri zatknutí okrem iného trhavinu, výbušné zariadenie, granát a digitálny fotoaparát, uviedla FSB. Muž sa na videu zverejnenom kontrarozviedkou k činu priznal.

Ukrajinská tajná polícia označila zatknutie údajného agenta za provokáciu. „Myslíme si, že podobné falošné správy využíva ruská tajná služba na zastrašovanie obyvateľov polostrova, ktorí stále častejšie vyjadrujú nespokojnosť s okupačnou vládou,“ uviedla SBU vo svojom vyhlásení.

Ukrajina pritom v júni na hranici s okupovaným Kryme zadržala dvoch ruských pohraničníkov, ktorí vraj zablúdili pri nočnom cvičení.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #FSB #Ukrajina #kontrarozviedka #Krym #SBU #tajný agent