Holandský súd uvalil väzbu na dvoch mužov pre aféru s vajcami

Holandský súd uvalil väzbu na dvoch podnikateľov zapletených do aféry okolo jedovatého insekticídu fipronil, ktorý sa dostal do miliónov vajec ponúkaných v obchodoch v niekoľkých európskych krajinách.

15.08.2017 16:26
vajcia Foto: ,
Vajcia obsahujúce fipronil môžu ohroziť ľudské zdravie.
debata (1)

Dvoch mužov vo veku 24 a 31 rokov zadržala polícia minulý týždeň vo štvrtok, uviedla agentúra AFP.

„Sudca rozhodol, že je teraz dostatok dôkazov na to, aby muži zostali vo väzbe,“ uviedol miestny príslušný súd v provincii Overijssel. Obaja konatelia dezinfekčnej firmy používali podľa súdu fipronil na hydinových farmách v Holandsku. Ohrozili tak zdravie verejnosti, pričom existuje podozrenie, že o zákaze používania tohto preparátu vedeli.

Pre insekticíd boli z obchodov v Nemecku, Belgicku a Holandsku stiahnuté milióny vajec. Desaťtisíce až státisíce vajec či príbuzných produktov boli vyvezené aj do Británie, Dánska, Rumunska, Poľska či na Slovensko.

Fipronil je látka, ktorá býva súčasťou prípravkov proti blchám, všiam a kliešťom. Nesmie sa však podávať zvieratám, ktorých mäso konzumujú ľudia. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje preparát za mierne jedovatý; jeho vysoké dávky vedú k pocitu nevoľnosti a závratom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #fipronil #škandál s vajcami