Trump zaskočil svoj tím: Za násilnosti vo Virgínii môžu obe strany. CNN hovorí o prezidentovej 'groteske'

Podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa sú ale pritom v oboch táboroch dobrí aj zlí ľudia. Pamiatku zavraždenej ženy si prišli uctiť stovky Američanov.

16.08.2017 07:49 , aktualizované: 21:04
debata (72)

Trump to vyhlásil pred novinármi v New Yorku. Podľa agentúry AP sa tak vrátil k svojmu prvému komentáru udalostí, za ktorý bol mnohými kritizovaný.

Trump v prvej reakcii na násilnosti vo virginskom Charlottesville hovoril o zodpovednosti „mnohých strán“, po silnom tlaku médií a politikov ale v pondelok výslovne kritizoval rasistov a neonacistov. V utorok miestneho času (stredu SELČ)okrem iného povedal, že ľavicoví demonštranti „násilne napadli druhú skupinu“.

Prezident USA Donald Trump počas odpovedania... Foto: Reuters, KEVIN LAMARQUE
trump Prezident USA Donald Trump počas odpovedania otázok novinárov v Trump Tower na Manhattane v New Yorku na udalosti v Charlottesville.

Trump: Rasová situácia sa zlepšila

Trumpa už cez víkend tiež kritizovali za neskorú reakciu. „Vyhlásenia, ktoré som urobil v sobotu, prvé vyhlásenie bolo dobré, ale nerobia sa komentáre, kým nepoznáte fakty,“ obhajoval sa Trump.

Americký prezident tiež vyhlásil, že za jeho vlády sa rasová situácia v krajine zlepšila. Dodal, že tvorba pracovných miest by mohla mať pozitívny vplyv na zmenšovanie prejavov rasizmu v krajine.

Univerzitné mesto Charlottesville sa v sobotu stalo dejiskom najsilnejších rasistických prejavov v USA za dlhú dobu. Stovky belošských rasistov a neonacistov protestovali proti plánom na odstránenie sochy generála Roberta Leea z miestneho parku.

Trumpov poradný zbor opúšťa šéf odborov

Poradný zbor Donalda Trumpa opúšťajú kvôli jeho vyjadreniam k protestom vo Virgínii ďalší členovia. Po trojici podnikateľov oznámili odchod aj prezident najväčšej federácie odborových zväzov v Spojených štátoch AFL-CIO Richard Trumka a jeho zástupkyňa Thea Leeová.

Podľa Trumka prezident toleruje rasizmus a domáci terorizmus, napísala agentúra Reuters.

Vyhlásenie AFL-CIO cituje vyjadrenie Trumpa z utorkovej tlačovej konferencie.

„Posledné pripomienky prezidenta Trumpa popierajú jeho predošlé vynútené poznámky o KKK (Ku-Klux-Klan) a neonacistoch. Musíme rezignovať v mene amerických pracujúcich, ktorí odmietajú akékoľvek predstavy o legitimite týchto bigotných skupín,“ uviedli Trumka a Leeová vo vyhlásení zverejnenom v utorok amerického času.

Už predtým oznámili odchod z poradného zboru generálni riaditelia technologickej spoločnosti Intel Brian Krzan, odevnej značky Under Armour Kevin Plank a šéf farmaceutického gigantu Merck Kenneth Frazier.

Trumpov poradný zbor v súvislosti s kontroverznými prezidentovými činmi či vyhláseniami zaznamenal odchody členov už skôr. Napríklad šéf spoločnosti Tesla Elon Musk či riaditeľ spoločnosti Walt Disney Bob Iger nedávno odišli kvôli odstúpeniu USA z predvlani uzatvorenej parížskej dohody o klíme.

Bannon nie je rasista

V uliciach sa potom stretli s táborom miestnych, kritizujúcich neonacizmus a rasizmus. Jeden z belošských radikálov sa potom rozbehol autom proti skupine protestujúcich a zabil pritom tridsaťdvaročnú ženu a 19 ľudí zranil.

Trump sa podľa agentúry Reuters novinárov opýtal, či by sa mala tiež odstrániť socha Georgea Washingtona, pretože mal doma otrokov. Generál Lee velil vo vojne Severu proti Juhu armáde Konfederácie, ktorá zastávala zachovanie otroctva.

Trum sa tiež zastal svojho hlavného stratéga Steva Bannona, ktorého po víkendových násilnostiach mnohí kritizovali, že je tolerantný voči skupinám propagujúcim nadradenosť belochov či krajne pravicovú ideológiu. Bannon podľa Trumpa nie je rasista.

Zaskočil svojich poradcov

Donald Trump na tlačovej konferencii zaskočil svojich vlastných poradcov. Nedržal sa totiž dohodnutej témy.

Podľa nemenovaného zdroja z Bieleho domu citovaného stanicou CNN, personálny šéf prezidentovho úradu John Kelly márne dúfal, že prezident opustí tému rovnocennej viny rasistov aj ich oponentov na násilnostiach vo Virgínii a vráti sa k téme dohodnutej.

Kelly Trumpovo energické vystúpenie sledoval za modrým závesom za rečníckym pultom zriadeného v Trumpovej rezidencii Trump Tower s napätou tvárou a občas sklonenou hlavou.

„To bol celý on (Trump). To nebol ale náš plán,“ povedal k tlačovej konferencii zdroj z Bieleho domu.

Medzi prizerajúcimi Trumpovými spolupracovníkmi chýbal kedysi prominentný poradca Stephen Bannon, o ktorého odchode z prezidentovho tímu sa špekuluje čoraz častejšie. Aj to zaujímalo novinárov a Trump domnienky nerozptýlil, keď odpovedal: „Uvidíme, čo bude.“

CNN: Trumpova groteska, prezident odhalil svoje politické myslenie

Donald Trump vyvolal pozdvihnutie svojimi výrokmi na utorkovej tlačovej konferencii v New Yorku.

Malo to byť rutinné vyjadrenie k plánom v oblasti infraštruktúry, ale Trump sa vrátil k protestom v Charlottesville.

Podľa CNN išlo na tlačovej konferencii o takmer surealistickú grotesku, pri ktorej hojne gestikulujúci Trump odhalil pravú podstatu svojho politického myslenia.

Video CNN z predmetnej tlačovej konferencie Trumpa.

Debata, ktorá sa môže zvrtnúť

Bol to prejav, ktorý oživil otázky, či sa Trumpova povaha hodí na výkon prezidentskej funkcie. V čase rastúceho napätia vo svete vyvolá obavy, že nebude ako najvyšší predstaviteľ schopný v čase krízy kontrolovať svoje emócie, dodala CNN.

Podľa nej celkový dojem z Trumpovho vystúpenia ukazuje prezidenta, ktorý je zajatcom svojich vrtochov a inštinktov a vzpiera sa pokusom všetkých, kto by ho chceli riadiť, vrátane nového šéfa jeho kancelárie Johna Kellyho.

Čo sa bude diať ďalej, je úplne otvorené, napísal denník The Wall Street Journal. Trumpovi podľa všetkého nikdy nevadilo, že je v politickom establišmente izolovaný.

V tomto prípade sa zastal tých, čo považujú za zbytočné odstraňovať všetky historické symboly konfederácie južanských štátov, ktorá sa sformovala v 60. rokoch 19. storočia. Ale súčasne zabŕdol do debaty o tých najškaredších aspektoch americkej histórie, do debaty, ktorá by sa mohla stať ešte škaredšou, uzavrel denník.

Prezident stupňuje napätie a strach

Podľa amerických novinárov Trump v utorok poskytol podporu nacionalistickým skupinám a celkom iste vystupňoval rasistické napätie a strach. „Jeho politický tím nemá šancu toto ustáť alebo to vziať späť,“ uviedla CNN. Mnohých novinárov zaujal nekompromisný a rezolútny Trumpov tón, ktorý nepripúšťal námietky.

Na twitteri sa veľmi rýchlo objavili reakcie, kriticky sa vyjadrilo mnoho republikánov. Predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan oznámil, že považuje nadraďovanie bielej rasy za odpudivé a že v tomto ohľade nie je morálna dvojzmyselnosť prijateľná.

Trumpove obviňovanie „oboch strán“ sa nepáčilo ani republikánovi Mittovi Romneymu. „Nie, to nie je rovnaké. Jedna strana je rasistická, fanatická, nacistická. Tá druhá je proti rasizmu a fanatizmu. To sú morálne iné svety,“ tweetoval Romney.

Spokojnosť Ku klux klanu

Vplyvný senátor John McCain vyzval prezidenta, aby sa vyjadril jasne a nemiešal belošských nacionalistov s ich odporcami. „Rasisti a Američania, ktorí sú proti nenávisti a fanatizmu, nie sú jedno a to isté. To by mal prezident Spojených štátov povedať,“ povedal McCain.

Spokojnosť naopak prejavil šéf Ku klux klanu David Duke. „Ďakujem, prezident Trump, za vašu čestnosť a odvahu povedať pravdu,“ tweetoval.

Demokratický senátor Brian Schatz oznámil, že Trumpa nepovažuje za svojho prezidenta. „Ako Žid, Američan a ľudská bytosť nemám slov, aby som vyjadril svoje znechutenie a sklamanie. To nie je môj prezident,“ napísal na twitteri.

Trump ‚do ohňa prilial vedro petroleja‘

Senátor Bernie Sanders, ktorý prehral v predvolebnej kampani nominačný boj v tábore demokratov s Hillary Clintonovou, sa domnieva, že Trump svojimi výrokmi poškodil USA. „Poškodilo to našu zem a milióny Američanov, ktorí bojovali a zomreli v boji proti nacizmu,“ napísal.

Severoamerický dopisovateľ stanica BBC Anthony Zurcher sa domnieva, že ak Trump svojimi prvými výrokmi k Charlottesville zažal politický požiar, potom v utorok „do ohňa prilial vedro petroleja a zatancoval si okolo plameňov“.

Mayová: Spojené kráľovstvo zaviedlo opatrenia, ktoré majú krajne pravicové skupiny zakázať

Názory krajnej pravice je nutné odsúdiť, nech sú počuť kdekoľvek, povedala britská premiérka Theresa Mayová. V reakcii na výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa, že na víkendových nepokojoch v Charlottesville mali podiel obe strany, potom Mayová povedala, že nevidí žiadny priestor na porovnávanie ľudí, ktorí propagujú fašistické názory, s tými, ktorí im odporujú.

„Myslím, že je dôležité, aby všetci v zodpovedných pozíciách odsúdili názory krajnej pravice,“ povedala Mayová. „Rozhodne odmietam rasizmus, nenávisť a násilie, ktorého sa dopustili tieto skupiny,“ uviedla v reakcii na udalosti v Charlottesville. „Spojené kráľovstvo zaviedlo opatrenia, ktoré majú krajne pravicové skupiny zakázať,“ zdôraznila.

Vodkyňa škótskych konzervatívcov Ruth Davidsonová na twitteri napísala, že prezident Spojených štátov sa obrátil k svetu chrbtom, aby obhájil nacistov, fašistov a rasistov.

Šéf britských liberálnych demokratov Vince Cable povedal, že vzhľadom na okolnosti by Trump nemal jazdiť do Británie na návštevu. „Donald Trump preukázal, že nie je schopný oddeliť sa od rasistov a krajnej pravice,“ podotkol Cable.

Kritikou na adresu Trumpa nešetril ani líder britských labouristov Jeremy Corbyn. Zdôraznil, že v Charlottesville spôsobili nepokoje rasisti a Kukluxklan. „Celkom iste by každý vodca na svete … mal byť schopný to odsúdiť,“ povedal.

Stovky Američanov si prišli uctiť pamiatku Heather Heyerovej zavraždenej pri víkendovej protirasistickej demonštrácii v Charlottesville. Na obrad v miestnom divadle dorazil aj starosta mesta či niektorí z ľudí zranených pri sobotňajšom útoku belošského radikála.

Tisícka miest v divadle Paramount Theatre v centre inokedy pokojného univerznitného mesta sa zaplnila ľuďmi, ktorí prišli vyjadriť obdiv tridsaťdvaročnej žene a zároveň odsúdiť rasové násilie, ktorého sa stala obeťou.

„Chcela rešpekt pre všetkých. V našej rodine boli dôležití všetci, a to do seba vstrebala naozaj dobre,“ povedal počas obradu dedko mladej obhajkyne práv menšín Elwood Shrader.

Obrad doprevádzali fotografie zo života Heather Heyerové premietané na veľkom plátne a pred divadlom hrala hudba jej obľúbené piesne.

Americkí armádni velitelia odsúdili rasizmus

Najvyšší velitelia americkej armády sa nezvyčajne otvorene vložili do verejnej debaty a odsúdili rasové násilie a extrémizmus. Členovia zboru náčelníkov štábov na twitteri reagovali na násilnosti v Charlottesville, ktoré Donald Trump pripísal rovným dielom belošským rasistom aj ich odporcom. Prezident tým vyvolal záplavu kritických reakcií a prinútil mnoho Američanov rázne vyjadriť protirasistické postoje.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #rasizmus #Virgínia #Donald Trump