Rusko chce z Blízkeho východu dostať domov 400 detí rodičov, ktorí bojovali za IS

Ide o deti predovšetkým z kaukazských republík Dagestan a Čečensko, napísal denník Kommersant.

16.08.2017 11:56
debata (1)

Moskva chce dostať z Blízkeho východu späť do vlasti deti ruských občanov, ktorí v Iraku a Sýrii bojovali na strane radikálov z takzvaného Islamského štátu. Podľa rôznych zdrojov sa tam v súčasnosti nachádza takmer 400 ruských detí. O ich navrátenie do Ruska bude s irackými a sýrskymi úradmi jednať novovytvorená komisia.

„V databáze sme zhromaždili približne 350 mien detí, ktoré sa nachádzajú na Blízkom východe … Pochádzajú prakticky z celého Ruska; napríklad z Uľjanovska alebo Rostova na Done. Najviac detí, približne dve stovky, však pochádzajú z Dagestanu,“ uviedla prezidentova splnomocnenkyňa pre detské práva Anna Kuznecovová.

Sediace deti a ženy na zhromažďovacom mieste... Foto: SITA/AP, Balint Szlanko
irak, mosul, dieta, chlapec Sediace deti a ženy na zhromažďovacom mieste pre ľudí bez domova v irackom meste Mosul.

Na problém upozornil prípad chlapca z Čečenska, ktorého ešte ako dvojročné dieťa odviezol otec so sebou do Iraku.

Matka sa potom obrátila na úrady, keď o dva roky neskôr chlapca spoznala na videu z bagdadského detského domova, ktoré kolovalo na internete. Tam sa chlapec dostal, keď iracké vojenské jednotky dobyli späť Mosul. Jeho návrat domov následne vyjednal s irackou armádou čečenský senátor sýrskeho pôvodu.

Návrat detí späť do vlasti je podľa Kuznecovovej v súčasnosti príliš zaťažený byrokraciou. Najviac problematické je dostať späť do Ruska dieťa, ktoré sa ruským občanom narodí priamo v krajinách Blízkeho východu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Rusko #Blízky východ #Islamský štát #IS