Ruský exminister obvinenia z korupcie označil za vykonštruované

V Moskve sa začal súd s bývalým ruským ministrom hospodárstva Alexejom Uljukajevom, ktorý je obvinený z korupcie. Exminister podľa obžaloby vymáhal od štátneho ropného koncernu Rosnefť viac ako dva milióny dolárov ako úplatok za podpis dokumentov k prevzatiu regionálnej ropnej spoločnosti Bašněfť.

16.08.2017 13:40
Ulyukayev Foto: ,
Obvinený exminister Alexej Uljukayev.
debata

Uljukajev svoju vinu popiera, prípad podľa neho vykonštruovala ruská tajná služba (FSB), napísala agentúra Interfax.

„Federálna bezpečnostná služba (FSB) vykonštruovala voči mne obvinenie na základe lživého svedectva generálneho riaditeľa Rosneftu Sergeja Sečina a vtedajšieho bezpečnostného riaditeľa spoločnosti Olega Feoktistova,“ povedal Uljukajev na súde.

Spoločnosť výroky exministra odmietla komentovať. „Rozhodne o tom súd, ktorý obdržal dostatok dôkazov ohľadom trestného činu,“ povedal Michail Leontiev, hovorca spoločnosti Rosnefť.

„Vzhľadom na zložitú situáciu Uljukajeva nebudeme komentovať spôsob jeho obhajoby. Fakt ostáva faktom – Uljukajev požadoval za plnenie svojich povinností nezákonnú odmenu, sám si pre peniaze prišiel a sám si ich odviezol,“ dodal hovorca Rosneft.

Zatknutie exministra vlani v novembri vyvolalo v Moskve značné pobúrenie, prvýkrát od konca Sovietskeho zväzu zatkli úradujúceho člena federálnej vlády. Uljukajev sa údajne chytil do protikorupčnej pasce, ktorú zorganizovala FSB. Obvinenia vznesené proti nemu od začiatku popiera.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Uljukajev