Lavrov: Možnosti ekonomického tlaku na KĽDR sú vyčerpané

Možnosti ekonomického tlaku na Severnú Kóreu sú prakticky vyčerpané, Moskva nebude podporovať ekonomické udusenie krajiny. Povedal to podľa agentúry TASS šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

16.08.2017 14:05
debata (40)

Rada pre bezpečnosť OSN na začiatku mesiaca schválila nové tvrdé sankcie proti KĽDR, ktoré majú byť trestom za dva testy medzikontinen­tálnych rakiet. Rusko sa k opatreniam pripojilo.

„Čo sa týka snáh ovplyvniť Pchjongjang, aby splnil rezolúciu BR OSN, sme hlboko presvedčení, že možnosti ekonomického tlaku sú prakticky vyčerpané. Nemôžeme podporiť názory, ku ktorým sa aj naďalej prikláňajú niektorí naši partneri a ktoré doslova presadzujú ekonomické udusenie Severnej Kórey,“ povedal Lavrov.

Rusko spoločne s Čínou sa zatiaľ bez úspechu snažia presadiť diskusiu o spoločnom pláne riešenia krízy na Kórejskom polostrove. Jeho podstatou je prinútiť k zdržanlivosti KĽDR aj Spojené štáty. Ostrá rétorika oboch štátov sa pritom podľa Lavrova v posledných dňoch upokojila.

Lavrov tiež kritizoval postoj Spojených štátov ku kríze vo Venezuele aj nové sankcie USA proti Iránu. „Myslím, že jednostranné sankcie sú nezodpovedné akcie, ktoré môžu poškodiť a podkopať dosiahnutú rovnováhu,“ povedal minister. Moskva podľa neho dúfa, že Irán neodstúpi od dohody o svojom jadrovom programe.

Šéf ruskej diplomacie tiež rázne odmietol myšlienku vojenskej intervencie vo Venezuele, ktorou minulý týždeň pohrozil americký prezident Donald Trump.

„Spor v tejto krajine sa dá vyriešiť len mierovou cestou, prostredníctvom celonárodného dialógu a bez vonkajšieho tlaku, nehovoriac o neprijateľnosti vyhrážok vojenského zásahu do vnútorných záležitostí Venezuely,“ dodal Lavrov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Sergej Lavrov #ekonomické sankcie