V Baltimore odstránili sochy konfederačných generálov

V americkom Baltimore pracovná čata odstránila pamätníky pripomínajúce obdobie otrokárstva a rasizmu na juhu USA v 19. storočí. Mesto Baltimore tak reaguje na víkendové násilnosti vo Virgínii, kde sa stretli zástancovia rasizmu s jeho odporcami. Zomrela pri tom jedna žena a ďalšie osoby boli zranené.

16.08.2017 14:18
debata (41)
Pracovníci odstraňujú monument na počesť žien... Foto: SITA, Jerry Jackson
Baltimore, konfederačný monument Pracovníci odstraňujú monument na počesť žien počas konfederácie v štáte Maryland v meste Baltimore. Mesto odstránilo hneď niekoľko monumentov.

Nacionalisti a zástancovia prevahy bielej rasy vyšli vo virgínskom Charlottesville do ulíc kvôli pomníku generála Roberta Leea, ktorý by mal byť podľa nich odstránený z mestského parku. Lee bol generálom konfederačných voj­sk.

Mesto Baltimore sa rozhodlo nechať odstrániť jazdeckú sochu Leea aj generála Thomasa Jacksona, ktoré stáli v mestskom parku.

„Po činoch domáceho terorizmu spáchaných cez víkend rasistami v Charlottesville musia mestá okamžite tieto pomníky odstrániť,“ povedal člen baltimorskej mestskej rady Brandon Scott.

Štát Maryland, v ktorom Baltimore leží, síce nebol medzi štátmi, ktoré za sporov okolo otrokárstva vystúpili z vtedajšej Únie, ale v konfederačným vojsku južanských štátov bojovalo viac ako 20-tisícc jeho občanov, zatiaľ čo za Úniu trojnásobok. V Baltimoru je okrem sôch oboch generálov množstvo ďalších upomienok na toto obdobie amerických dejín.

Debata o odstránení spomienok na konfederačné obdobie sa vedie aj inde v USA. Sochy konfederačných vojakov už nechali odviezť z Gainesville na Floride a z Durhamu v Severnej Karolíne. Chystá sa aj odstránenie pamätníka v texaskom San Antoniu.

Pamätníky konfederačným vojakom stoja v 24 amerických štátoch, uviedol server Politico. Nejde pritom len o štáty na juhu USA, na severe krajiny je ich 24 a ďalších 21 v štátoch, ktoré za vojny Severu proti Juhu neexistovali.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Virgínia #pamätníky #Baltimore #Charlottesville #otrokárstvo