Trump pochválil Kima, že odložil rozhodnutie o útoku na Guam

Za "veľmi múdre a logické rozhodnutie" pochválil americký prezident Donald Trump severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý zatiaľ odložil plány útoku na americký tichomorský útok Guam. "Iná možnosť by bola katastrofálna a neprijateľná," konštatoval Trump na twitteri.

16.08.2017 14:53
debata (17)

Severokórejské médiá v utorok uviedli, že Kim dostal plány útoku na Guam, ale rozhodne sa až podľa toho, ako sa zachovajú USA.

To, že chce počkať na to, ako sa zachovajú Spojené štáty, je podľa agentúr znamením, že provokatívna rétorika oboch strán z minulých dní ochladne.

Svetové agentúry pripomínajú, že v pondelok začne v oblasti Kórejského polostrova rozsiahle cvičenie armád Spojených štátov a Južnej Kórey, ktorého sa každoročne zúčastňujú tisíce vojakov.

KĽDR manévre označuje za provokáciu a vždy na ne rozhorčene reaguje. Vlani Pchjongjang týždeň po skončení manévrov uskutočnil svoj piaty jadrový test. Tohtoročné spoločné vojenské cvičenie má skončiť 31. augusta.

Juhozápadne od Kórejského polostrova spoločne cvičilo japonské a americké letectvo. Manévrov sa zúčastnili okrem iného dva bombardéry B1-B amerického letectva a dve japonské stíhačky F-15, napísala agentúra Reuters.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Donald Trump