Merkelová s YouTubermi diskutovala o sexizme aj Trumpových tweetoch

Na otázky, prečo nie je feministka, ako sa vyrovnáva s nenávistnými reakciami, alebo ako reaguje na tweety amerického prezidenta Donalda Trumpa, dnes v rozhovore so štvoricou mladých nemeckých YouTuberov zodpovedala spolková kancelárka Angela Merkelová.

16.08.2017 16:05
Merkel, Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ilustračné foto.
debata

Merkelovej, ktorá sa usiluje už o štvrté víťazstvo v parlamentných voľbách v poradí, každý zo štyroch YouTuberov mohol klásť otázky počas desiatich minút. Dve ženy a dvaja muži sa pritom venovali tradičným politickým témam, ako sú problémy v automobilovom priemysle alebo vzťahy Nemecka s Tureckom, ale aj neobvyklým a osobnejším otázkam.

Šesťdesiattriročná politička oblečená vo svojej tradičnej kombinácii saka – tentoraz tyrkysového – a čiernych nohavíc najprv zodpovedala pomerne stroho a vecne, postupne sa ale uvoľnila a bola otvorenejšia. Asi najosobnejší rozhovor priniesli otázky YouTuberky Ischtar Isikovej, ktorá sa zvyčajne zaoberá predovšetkým módou. Dvadsaťročná žena, ktorú na YouTube sleduje viac ako 1,1 milióna ľudí, sa šéfky nemeckej vlády pýtala napríklad na jej postoje k feminizmu, sexizmu alebo nenávistným odkazom.

Úprimne povedané, nenávisť a preháňanie sú znakom neschopnosti skutočne argumentovať, takže to na mňa nerobí dojem.
Angela Merkelová, nemecká kancelárka

Merkelová v odpovedi na prvú otázku hovorila o tom, že – aj keď je prvou ženou na čele nemeckej vlády – sa nepovažuje za feministku v bežnom slova zmysle, pretože sa nechce chváliť cudzím perím žien, ktoré boju za ženské práva zasvätili celý život. Pokiaľ je feminizmus vnímaný ako zasadzovanie sa o rovnaké práva žien a mužov, potom feministkou je.

Viac žien v budúcej vláde

Postoj Merkelovej k tejto téme sa zrejme prejaví aj po voľbách. Ak ich jej favorizovaná konzervatívna únia CDU / CSU vyhrá, chce Merkelová, aby sa podiel žien v budúcej vláde blížil k 50 percentám.

„Zasadzujeme sa o to, aby nikto nerobil poznámky o oblečení,“ odpovedala kresťanská demokratka na otázku, ako konkrétne bojuje proti sexizmu. Usiluje sa podľa svojich slov tiež o to, aby v politických debatách nehrali žiadnu úlohu telesné charakteristiky, ako je výška osôb alebo hĺbka ich hlasu.

Šéfka nemeckej vlády dostala aj otázku týkajúcu sa nenávistných reakcií, ktoré jej adresovali a adresujú najmä kvôli jej utečeneckej politike. „Úprimne povedané, nenávisť a preháňanie sú znakom neschopnosti skutočne argumentovať, takže to na mňa nerobí dojem,“ poznamenala. Zároveň je ale niekedy smutná z toho, koľko ľudí už sa nedokáže vyjadrovať inak.

Na otázku YouTubera, ktorý si hovorí MrWissen2go, aké reakcie v nej vyvolávajú tweety amerického prezidenta, Merkelová neodpovedala priamo. Poznamenala však, že s jazykom je potrebné zaobchádzať opatrne, inak to môže byť predstupeň eskalácie, ktorá môže vyústiť do násilia. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že napriek dramatickej rétorike Trumpa aj severokórejského režimu nehrozí teraz tretia svetová vojna.

S vystúpením na YouTube už Merkelová mala skúsenosť z minulosti. Pred dvoma rokmi s ňou na tejto platforme viedol rozhovor YouTuber LeFloid, ktorého sledujú viac ako tri milióny ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #YouTube #Angela Merkelová #predvolebná kampaň