Komu nahráva kauza ukrajinské motory v KĽDR

Podľa predpokladov by USA mali do konca mesiaca rozhodnúť o prípadných dodávkach bojových zbraní Ukrajine. Napríklad protitankových raketových komplexov Javelin či protilietadlových zbraní. Objavila sa však kauza ukrajinských raketových motorov v KĽDR, čo by mohlo skomplikovať očakávania Kyjeva.

17.08.2017 07:21
debata (170)

„Ide o ilegálne kopírovanie raketových motorov RD-250,“ tvrdí na svojej internetovej stránke tradičný výrobca raketovej techniky, koncern Južmaš v meste Dnipro (predtým Dnepropetrovsk). Práve dva zo spomínaných hnacích agregátov poháňali v júli dve medzikontinentálne strategické rakety Severokórejčanov a Američania vraj majú snímky inkriminovaných ukrajinských motorov na území KĽDR.

„Akékoľvek kopírovanie motorov, dokumentácie či iný spôsob neprichádza do úvahy,“ reagoval v utorok v ruskej televízii Michail Chodarjonok, vojenský odborník. Rovnaké stanovisko zaujal aj ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, zodpovedný za zbrojársky priemysel.

Podľa neho bez fyzickej prítomnosti odborníkov je nemožné skompletizovať kontroverzné výrobky. Napokon tvrdí to aj Andrej Ionin z ruskej Akadémie kozmonautiky Ciolkovského, podľa ktorého letecké a raketové motory majú jedno spoločné – kopírovať ich podľa logiky: rozobrať, odviezť a opäť zložiť v cieľovej destinácii sa nedá.

„Musí byť pritom v prvom rade technológia a živí ľudia – odborníci. Minimálne skupina desiatich – pätnástich ľudí z konkrétneho cechu vyrábajúceho motory v ukrajinskom koncerne Južmaš,“ tvrdí Ionin. Zároveň pripomenul, že motor RD-250 začali Ukrajinci vyrábať ešte v 60. rokoch minulého storočia. Bol určený pre raketu Cyklon.

Napriek tomu stále žije špekulácia, že ukrajinské motory sa dostali do KĽDR cez čierny trh. Jeho služby prichádzajú na rad vtedy, keď čosi chýba vo výrobnom procese a „produkt“ majú v tomto prípade USA, Rusko a Ukrajina. K slovu sa dostáva priemyselná špionáž, ktorá, konkrétne v chaotickej situácii na Ukrajine v prvých mesiacoch roku 2014, bola živnou pôdou pre spomínané ilegálne aktivity.

Bývalý ukrajinský poslanec Vladimir Olejnik, žijúci dnes v nedobrovoľnom ruskom exile, v tejto súvislosti pripomenul prípad spred šiestich rokov. Ukrajinci vtedy zadržali dvoch Severokórejčanov pri pokuse získať technológiu výroby motora do rakety Skalpel.

„V roku 2014, niekoľko mesiacov po udalostiach na Majdane, viacerí chytráci využili dočasné bezvládie. Chceli sa obohatiť aj rozpredajom štátom utajovanej výroby. Napríklad Indii a Číne predali rakety s plochou dráhou letu známe ako X55. V rukách Talibanu sa tak ocitlo napríklad 150 tankov T-55 a T-62,“ tvrdí Olejnik.

Prezident Donald Trump má po súhlase Kongresu, Pentagonu a ministerstva zahraničných vecí rozhodnúť o dodávkach bojových zbraní Ukrajine. Ibaže na pozadí nových, zatiaľ nepotvrdených skutočností zverejnených The New York Times v konečnom dôsledku môže rozhodnutie oddialiť.

Noviny tak Trumpovi „nečakane“ nahrali v hre o čas. Podľa novín motory môžu pochádzať z Južmašu. Odvolali sa pritom na informácie zbrojných analytikov a americké tajné služby.

„Otázka je, koľko motorov má Pchjongjang a či mu Kyjev pomáha,“ konštatoval aj analytik Michael Elleman z Medzinárodného ústavu pre strategické štúdie. Američania podľa The New York Times zatiaľ neveria tvrdeniu koncernu Južmaš, že s celou kauzou nemá nič spoločné.

Viac svetla do problému by podľa agentúry AP malo vniesť plánované rokovanie Kurta Volkera, osobitného vyslanca USA na Ukrajine, s Vladislavom Surkovom, blízkym spolupracovníkom prezidenta Vladimira Putina, ktorý má na starosti vzťahy s Ukrajinou.

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Ukrajina