Vyžiada si Trump súhlas Soulu pred intervenciou proti KĽDR?

Americký prezident Donald Trump juhokórejskému vedeniu sľúbil, že v prípade akéhokoľvek rozhodnutia ohľadom Severnej Kórey si vyžiada súhlas Soulu. Na tlačovej konferencii v juhokórejskom hlavnom meste to povedal prezident Mun Če-in. Nedávna ostré vyhlásenie Bieleho domu vyvolali v Južnej Kórei obavy z novej vojny.

17.08.2017 08:04
debata (7)

Silné slová Trumpa namierená voči Pchjongjangu neboli prednesené so zámerom podniknúť vojenskú akciu, povedal Mun na stretnutí s novinármi pri príležitosti prvých 100 dní v úrade. Vyzval severného suseda, aby sa vyvaroval ďalších provokácií.

Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Joseph Dunford nedávno pri návšteve v Soule povedal, že americká armáda pripravuje vojenský zákrok proti Severnej Kórei pre prípad, že politické a ekonomické sankcie zlyhajú. Uistil juhokórejskú generalitu, že americké jednotky sú v plnom rozsahu pripravené brániť seba aj svojich spojencov.

Mun Pchjongjang varoval, že ak bude ďalej vyvíjať jadrové zbrane, bude čeliť ďaleko tvrdším sankciám, ktoré Severná Kórea nevydrží. Oznámil, že ak KĽDR zastaví provokácie, zváži vyslanie osobitného splnomocnenca do Pchjongjangu.

Napätie medzi Pchjongjangom a Washingtonom sa v poslednom čase zvýšilo kvôli obavám, že KĽDR je schopná umiestniť jadrovú hlavicu do rakety, ktorá môže zasiahnuť Spojené štáty. Obe krajiny sa tak vyhrážajú vojenskými zásahmi. Severná Kórea minulý týždeň oznámila, že vypracuje plán útoku na americký tichomorský ostrov Guam.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Donald Trump