Rusko chystá amnestiu k stému výročiu boľševickej revolúcie

V Rusku bude vyhlásia novú veľkú amnestiu, ktorú Kremeľ chystá k novembrovému stému výročiu boľševickej revolúcie.

17.08.2017 10:59
Putin Foto:
Prezident Vladimir Putin pred koncom roka amnestuje ďalších odsúdených.
debata (19)

Amnestia bude vraj vyhlásená koncom roka, niekoľko mesiacov pred prezidentskými voľbami, ktoré sú pripravené na marec budúceho roka.

V Rusku boli v minulých rokoch vyhlásené dve amnestie, pri ktorých sa dostali na slobodu tisíce odsúdených vrátane niektorých odporcov režimu. V roku 2013 Kremeľ amnestoval osoby s menším previnením pri príležitosti 20. výročia prijatia novodobej ruskej ústavy, v roku 2015 nasledovali amnestie k 70. výročiu víťazstva ZSSR nad nacistickým Nemeckom. Vtedy sa dostali na slobodu aj dve väznené členky škandalóznej punkovej skupiny Pussy Riot.

O pripravovanej amnestii ruská tlač špekulovala už skôr. V máji sa objavili informácie, že amnestia by sa týkala nielen kriminálnych deliktov, ale aj administratívnych trestov vrátane postihov za organizovanie nepovolených demonštrácií. Trestom väzenia bývajú v Rusku často vystavení opoziční aktivisti za organizovanie úradmi nepovolených protestov alebo za účasť v nich.

O amnestii môže podľa ruskej ústavy rozhodnúť jedine hlava štátu. Návrh príslušného dekrétu už vraj leží v kancelárii Vladimíra Putina.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Rusko #Kremeľ #amnestia